Športni klub iz Slovenske Bistrice s frizbijem na državnem vrhu: To je šport prihodnosti

Natalija Sinkovič
13.04.2024 06:00

Ekipe igralcev ultimate frizbija iz Slovenske Bistrice so že drugo leto zapored dvoranski državni prvaki v mešani in moški kategoriji. So najmlajši klub v Sloveniji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Državni prvaki v dvoranskem frizbiju
Maja Laubič

Člani športnega društva Ultimate frizbi iz Slovenske Bistrice so v začetku marca postali prvaki šolske ultimate lige, nato so postali še dvoranski državni prvaki v mešani in moški kategoriji, to je že drugo leto zapored. Uspehe žanjejo tudi v tujini. "Začelo se je na Srednji šoli Slovenska Bistrica leta 2015, ko je mariborsko društvo dalo idejo o šolski ultimate ligi, na kateri bi se pomerile ekipe Prve gimnazije in II. gimnazije iz Maribora ter naša šola. Potem ko smo kratek čas trenirali, smo na tistem turnirju tudi zmagali. Leto za tem je bilo na turnirju že deset ekip iz desetih šol. V Slovenski Bistrici ta šport še živi, v Mariboru že malo zamira," pripoveduje predsednik društva iz Slovenske Bistrice Žiga Orešič. Člani takratne srednješolske ekipe so namreč nato ustanovili društvo, ki danes šteje 50 članov in ima več ekip. "Treniramo dvakrat na teden v Slovenski Bistrici na umetni travi, tudi na Spodnji Polskavi, občasno tudi na Pragerskem in Zgornji Polskavi. Tekmujemo v Sloveniji in tujini," še pojasnjuje.

Državni prvaki na prostem: športno društvo Ultimate frizbi Slovenska Bistrica
Miko

"Ultimate frizbi združuje gibanje, košarko, ameriški in navadni nogomet ter ima nekatere karakteristike ragbija. Na vsaki strani igrišča je končna cona. In ko med napadom uloviš frizbi v njej. dobiš točko. Ekipa, ki doseže v 100 minutah več točk, zmaga. Igra se v zaprtih prostorih in na prostem, na travi in mivki. Zunaj se igra 7 na 7, noter pa 5 na 5. Zanimivo je, da ni sodnikov, ni kontakta, zato lahko hkrati igrajo fantje in punce, za frizbijem se tudi ne teče. Ko imaš frizbi, si na mestu, preostalih šest tekmovalcev pa se odkriva, da enemu podaš," je še razložil Orešič. Ob njem so trenerji še Domen Kranjec in Martin Zonta pri članih, pri mladincih pa so trenerji Hana Brumec, ki je tudi igralka v članski ekipi, enako Staš Miklič in Matic Brdelak.

"Med šestimi društvi v Sloveniji smo najmlajši. Jaz sem s 26 leti najstarejši v društvu, kar je dobra popotnica za prihodnost. Zdaj imamo nekaj moških in eno žensko člansko, nekaj mešanih članskih ekip, mladinske ekipe ter ekipo pri krožku na Srednji šoli Slovenska Bistrica," dodaja. Ocenjuje, da je to šport prihodnosti, ker je atraktiven in uči poštenost brez sodnikov, da udeleženci sami sprejemajo odločitve, da sami sodijo, ali je bil avt, da priznajo prekršek …

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta