Mlada raziskovalca, dijaka iz Slovenske Bistrice, edina zastopala Slovenijo v Dallasu

Natalija Sinkovič
09.07.2023 07:00

Na srečanju v Dallasu je sodelovalo več kot 1600 mladih iz 64 držav sveta in 49 ameriških zveznih držav

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hana Brumec in Damjan Dovnik, dijaka Srednje šole in gimnazije Slovenska Bistrica, sta raziskovala zvezde kefeide.
Arhiv šole

Bistriški gimnazijci so v minulem šolskem letu dosegli kar nekaj mednarodno odmevnih rezultatov. Mednje gotovo spada astrofizični podvig 18-letne Hane Brumec in 19-letnega Damjana Dovnika za njuno raziskovalno nalogo z naslovom Merjenje kefeid tipa Delta ščita, ki sta jo maja predstavila na Mednarodnem sejmu znanosti in tehnike v Dallasu.

"Mednarodni sejem znanosti in tehnike Regeneron International Science and Engineering Fair je namenjen predstavitvi raziskovalnih del srednješolcev in je največji tovrstni dogodek za mlade na svetu. Poteka od leta 1950, organizira pa ga ameriško društvo za znanost Society for science. Letošnje srečanje je potekalo v Dallasu, na njem pa je sodelovalo več kot 1600 mladih iz 64 držav sveta in 49 ameriških zveznih držav. Hana in Damjan sta bila edina slovenska predstavnika," razloži njun mentor mag. Marko Žigart.

Raziskovala sta posebne zvezde

Za kompleksno raziskavo sta porabila več mesecev. "Raziskovala sva posebne zvezde, imenovane kefeide, ki se širijo in krčijo, med tem pa spreminjajo svojo svetlost. Na osnovi ugotovitve astronomov o posebni povezavi med njihovo periodo spreminjanja sija, torej koliko časa mine med posameznimi utripi zvezde in izsevom, sva izračunala oddaljenost petih takšnih zvezd od Zemlje," pojasni Hana. "Najprej sva s teleskopom posnela periode petih kefeid. Pri delu sva uporabljala teleskop GoT1, ki ga Univerza v Novi Gorici in slovenska astronomska revija Spika ponujata za raziskovalno dejavnost mladih. Teleskop je v Čilu na jugu puščave Atacama, kjer ni nikakršnega svetlobnega onesnaženja. Na osnovi računalniškega programa AnyDesk sva se povezala z računalnikom v Čilu, preko katerega sva upravljala teleskop," doda Damjan.

V program za vodenje sta vnesla koordinate zvezd, ki sta jih želela opazovati, ekspozicijo in število posnetkov, teleskop pa je nato opazoval popolnoma samodejno. "Opazovanja so načeloma potekala celo noč, saj je bilo treba spremljati dogajanje in nemudoma odpraviti morebitne napake," pojasni Hana. Podatke, ki sta jih dobila v petih od osmih uspešnih poskusov, sta z računalniškimi programi za fotometrijo izrisala v grafe in si delo razdelila. "Hana je podrobneje preučila in zapisala mehanizem širjenja in krčenja kefeid ter teoretične osnove potrebne za raziskavo, jaz sem se posvetil matematičnim formulam in izračunu oddaljenosti preko njih," pojasni Damjan.

Srednja šola in gimnazija Slovenska Bistrica
Igor Napast

"Z raziskavo sta prepričala komisijo pri Zvezi za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), da je nalogo izbrala kot primerno za predstavitev na olimpijskih igrah mladih znanstvenih talentov, kakor imenujejo ISEF. S tem ZOTKS ponuja edinstveno priložnost, da se lahko mlade raziskovalke in raziskovalci iz Slovenije udeležijo ter dokažejo na najpomembnejših mednarodnih raziskovalnih srečanjih in tekmovanjih. Regeneron ISEF jim ponuja priložnost, da predstavijo svoje raziskovalno delo in se mednarodno povežejo z vrstnicami in vrstniki ter strokovnjakinjami in strokovnjaki s področja znanosti in tehnike," še doda mentor Žigart. S kompleksnimi rezultati sta dokazala, da lahko tudi amaterski astronomi s kefeidami določijo razdalje v vesolju, ki znašajo več kot 3000 svetlobnih let.

Priznanje poljčanske občine

Sicer pa sta Hana, ki je doma iz Poljčan, in Damjan, prihaja s Križnega Vrha, navdušena športnika. Damjan najraje teče na kratke proge, kolesari in hodi v hribe. Hana pa trenira ultimate frizbi in je aktivna članica Kluba študentov Slovenska Bistrica, za svoj letošnji dosežek pa jo je z občinskim priznanjem nagradila Občina Poljčane. Oba bosta šolanje nadaljevala na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru - Damjan bo študiral fiziko, Hana pa matematiko in fiziko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta