Športna vzgoja je nujna tudi med počitnicami

Ba. V.
05.06.2023 06:00

Da se bodo otroci tudi med počitnicami dovolj gibali in se jeseni dobro pripravljeni vrnili v šolo, moramo poskrbeti predvsem starši

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za rekreacijo otrok je poleti dovolj možnosti, le čas si moramo vzeti.
Dean Dubokovič/www.slovenia.info

Kar naprej beremo in poslušamo, da so naši otroci in mladina gibalno vedno manj sposobni, da dosegajo slabše rezultate športnovzgojnega kartona in da so posledično v povprečju tudi vsako leto težji. Poleti, ko ni pouka in z njim tistih nekaj ur športne vzgoje tedensko, kolikor jih je v učnih načrtih še ostalo, pa tudi nekateri športni klubi med počitnicami ne organizirajo treningov, zlasti za mlajše selekcije, se otroci še bolj polenijo. Staršem torej ne preostane drugega, kot da za gibanje in sproščanje energije svojega podmladka poskrbijo sami - seveda pa to tudi zanje ni slabo. Možnosti je v dolgih in toplih poletnih dnevih precej, potrebujete le čas in voljo.

Na nogah in kolesih

Skoraj vsak kraj v Sloveniji, razen nekaterih na Panonski ravnici, ima svoj "hišni" hrib, na katerega se lahko povzpnemo, da se nekoliko zadihamo in prepotimo. Pohorje ali koroški hribi ponujajo tudi možnosti namestitve, da lahko tam preživite več dni in se vsak dan podaste na pohod do drugega cilja. Poleg hoje je običajno brezplačno tudi kolesarjenje, po Sloveniji so urejene številne kolesarske poti, nekatere tudi povsem ravninske, primerne za vso družino. V severovzhodni Sloveniji sta med najbolj znanimi Dravska kolesarska pot in Štrekna, urejene pa so tudi poti po Slovenskih goricah in po Prekmurju. Višje ležeče cilje je sicer lažje osvojiti z električnim kolesom, če ga nimate, pa si ga je mogoče izposoditi za nekaj ur ali ves dan.

V vodi in na njej

V poletni pripeki nam najbolj prija osvežitev v vodi, bazeni so na našem koncu denimo na Mariborskem otoku, v Slovenski Bistrici, Slovenskih Konjicah, Celju, Šentjurju, Slovenj Gradcu, na Ravnah na Koroškem pa seveda v termalnih kopališčih na Ptuju, v Banovcih, Mali Nedelji, Moravskih Toplicah, Radencih, Lendavi, Podčetrtku, Zrečah, Laškem. Plavati je poleti mogoče v biološkem bazenu v Vodnem parku Radlje ob Dravi, na lastno odgovornost pa tudi v Wake parku Dooplek, v Green Laku in Soboškem jezeru. Za rekreacijo pa je mogoče tudi prijeti v roko vesla in se s kanujem ali supom podati na primer na Dravo pri Rušah ali na Soboško jezero.

V pustolovskih parkih si otroci krepijo mišice in smisel za koordinacijo.
Sava Turizem

Za močne mišice

Pri slednjem se lahko nekoliko večji otroci pošteno razgibajo tudi na napravah v motoričnem parku ali na plezalni steni. Svoje mišice pa lahko preizkusijo v pustolovskih parkih, denimo v Betnavskem gozdu v Mariboru, na Vurberku ali ob Bukovniškem jezeru pa v kampu Menina ali pri Celjski koči.

Pa tudi pred domačim pragom se zagotovo najdejo možnosti za aktivno preživljanje dolgih počitniških dni, z žogo za košarko ali nogomet, loparji za badminton ali nekoč zelo priljubljenim frizbijem. Z vsem naštetim pa si seveda lahko popestrite dopustniške dni tudi kje ob morju ali v hribih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta