Toti big band Maribor praznuje 30 let z velikim koncertom v SNG Maribor

ŠTR
26.05.2024 03:00

S koncertom bodo v ponedeljek, 27. maja, pravzaprav obeležili dva jubileja - 30 let delovanja in 80-letnico dirigenta, umetniškega vodje zasedbe Edvarda Holnthanerja - Holtyja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Toti big band vabi na koncert.
Arhiv Skupine

Po triletnem premoru mariborska zasedba Toti big band vabi na tradicionalni koncert. Letos namreč obeležujejo 30 let od nastanka zasedbe in osebni jubilej, 80 let njihovega vodje, dirigenta Edvarda Holnthanerja - Holtyja, kakor ga imenujejo. Koncert bo v ponedeljek, 27. maja, ob 19.30 v Dvorani Ondine Otta Klasinc SNG Maribor.

Začetki Totega big banda segajo v leto 1992, ko je takratni glasbenik in dirigent Marijan Golob z zasedbo pripravil prvi samostojni koncert. Maribor je tako dobil zasedbo, ki je z leti postala sinonim za kakovostno izvedbo jazz glasbe, ki sega od klasičnega big band repertoarja do sodobnih jazz aranžmajev. Sodelovali so s številnimi priznanimi domačimi in tujimi glasbeniki ter gostovali na številnih koncertnih prizoriščih po Sloveniji in tujini (Hrvaška, Avstrija, Nemčija). Več sto javnih nastopov se je nabralo, številne prireditve, maturantski in elitni plesi, kar 22 zgoščenk ter vrsta radijskih in televizijskih posnetkov so dokazi, da društvu z ljubiteljskimi izvajalci v vseh 30 letih ni presahnila volja do izvajanja kvalitetne glasbe. V zlatih letih so nastopali še z malo zasedbo, kvartetom Toti Dixie, in sekcijo fanfar.

Preberite še več o dirigentu Edvardu Holnthanerju

Edvard Holnthaner bi se vrnil dvajset let nazaj

Zadnji dve desetletji orkester uspešno vodi Edvard Holnthaner, ki se ob tem lahko pohvali, da zna združiti staro in novo generacijo glasbenikov. Ob jubilejnem koncertu napovedujejo "epski glasbeni spektakel, ki bo segel v vse glasbene sfere". "Pričakujte ne samo klasični stari jazz, temveč tudi inovativno mešanico jazza, popa, funka in drugih žanrov, ki bo dvorano napolnila s čustvi in energijo," napoveduje umetniški vodja Holnthaner, ki letos prav tako praznuje okrogli jubilej.

Edvard Holnthaner
Sašo Bizjak

Nekatere glasbene in vokalne soliste bodo razkriti šele na dogodku, sicer pa bodo ustvarili vzdušje, ki bo navdušilo vse ljubitelje dobre glasbe. Kot vsa leta bosta na glasbenem večeru sodelovala stalna člana Totega big banda, pevca Dada Kladenik in Boštjan Bračič. Slišali boste tudi vokalni trio Serafine. Za svojevrsten preplet glasbenih not bo poskrbel klarinetist, saksofonist in flavtist Miloš Milojević iz Srbije, zelo popularen v sosednji Avstriji.

Vstopnice za koncert so že na voljo po 20 evrov pri blagajni SNG Maribor. Glasbeniki si želijo, da bo koncertna dvorana tudi letos polna ljubiteljev jazzovske in big band glasbe. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta