Jazz in džez Totega big banda

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
28.11.2019 14:17

Največji mariborski band se bo v nedeljo na nastopu v SNG Maribor spomnil Duka Ellingtona in Counta Basieja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V največjem mariborskem bandu igrajo izjemni glasbeniki. 
Slavko Rajh

Ob 120. in 115. obletnici rojstva velikanov jazza Duka Ellingtona in Counta Basieja bodo mariborski glasbeniki spored letošnjega tradicionalnega decembrskega koncerta v SNG Maribor v veliki meri posvetili njuni bigbandovski glasbi. "Igramo njune skladbe, ki pa so jih domala vse na novo aranžirali znani ameriški aranžerji v slogu današnjega časa," je povedal dirigent Edvard Holnthaner, skladatelj in aranžer, jazz trobentač, ki je bil član big banda ORF na Dunaju in profesor na Univerzi za glasbo v Gradcu. Z bandom bosta nastopila solista, brata Rudi in Manfred Josel (ki bosta imela ob nastopu tudi glasbene delavnice in seminar) ter pevca Dada Kladenik in Boštjan Bračič. "V drugem delu koncerta bomo izvedli pesmi, ki so delo slovenskih in tudi tujih avtorjev, vendar so besedila vsa slovenska in v novih priredbah Lojzeta Krajnčana, ki imajo pridih jazza in jim po slovensko rečemo džez. Džez bo pela Anika Horvat.
Rudi Josel je bil prvi pozavnist Dunajske filharmonije, Manfred Josel je tolkalist, ki je mlad igral v graški Operi, potem je bil redni profesor na Univerzi za glasbo v Gradcu. V Josel Triu sta z basistom Tonijem Baernthalerjem jazz igrala že leta 1959, leta 1963 tudi na blejskem jazz festivalu. Upokojena še vedno igrata na odrih po Avstriji, letos celo v originalni zasedbi tria. Anika Horvat je poleg popevk posnela tudi več zahtevnih jazzovsko obarvanih skladb, Dada Kladenik in Boštjan Bračič sta z leti postala stalna člana big banda, nepogrešljiva na decembrskih nastopih mariborskega glasbenega velikana, ki je v osemindvajsetih letih ustvarjanja nastopil več stokrat v sosednjih in bolj oddaljenih državah, v zadnjem času, pravijo v društvu Toti big band, je nekaj več nastopov tudi v domicilnem Mariboru,.
Toti big band je preigraval ogromno skladb različnih glasbenih stilov. Dvajset zgoščenk ter vrsta radijskih in televizijskih posnetkov je dokaz, da v društvu z ljubiteljskimi izvajalci v več kot četrt stoletja delovanja ni presahnila volja po izvajanju kvalitetne in poslušalcem všečne bigbandovske glasbe.
V največjem mariborskem bandu igrajo izjemni glasbeniki, ki imajo vsi svoje zaposlitve in zaradi službenih obveznosti nimajo prostega časa, a imajo radi bigbandovsko glasbo, njihovi koncerti so pomembni dogodki za glasbene sladokusce.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta