(VIDEO) Ob nasilju v ZDA se je oglasila vojvodinja Meghan, ki je pripravila pretresljiv govor

D.Ži
04.06.2020 00:02

Učence svoje nekdanje srednje šole je žena princa Harryja opomnila, da bodo kmalu polnoletni in da bodo lahko odločali na volitvah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ob protestih proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi, ki se te dni vrstijo po ZDA, sprožila pa jih je smrt Georgea Floyda, se je oglasila tudi vojvodinja Meghan. Preko videa, ki ga ja namenila maturantom svoje nekdanje srednje šole, je dejala, da je to, kar se trenutno dogaja v ZDA, "preprosto pretresljivo".
Učencem se je opravičila, ker svet ni tak, kot bi si ga zaslužili, in jih pozvala, naj postanejo vodje, kot jih potrebujemo. Šlo je za Gimnazijo brezmadežnega srca v Los Angelesu. Dejala je, da ni štelo samo življenje Georgea Floyda, ampak tudi življenje Breonne Taylor, pa Philanda Castilla, Tamirja Ricea in številnih drugih, ki jih nismo nikoli slišali. 
{twitter}https://twitter.com/guardian/status/1268476229751103496{/twitter}
Spomnila se je časov, ko je bila še najstnica in je doživela podobne nemire v Los Angelesu, ki jih je sprožilo nesmiselno rasistično dejanje. Spomnila se je policijske ure, kako je hitela iz šole domov, medtem ko je nanjo padal pepel iz gorečih okoliških stavb. Spomnila se je moških z orožjem. Spomini, ki jih ne bo nikoli mogla izbrisati iz glave. Mlade je pozvala, naj se pridružijo gibanju za večjo strpnost, in dejala, da bodo postali udeleženci gradnje novega sveta. Četudi se zdi, da svet na novo gradimo vsake toliko. "A če so zlomljeni temelji, smo zlomljeni tudi mi," je dejala. Opomnila jih je, da bodo kmalu polnoletni in da bodo kmalu lahko soodločali na volitvah. "Vem, da veste, da tudi črna življenja štejejo," je dodala vojvodinja, ki se je tudi sama v življenju že srečala z rasnimi predsodki. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta