20 ur v zraku: S Qantasom iz Sydneyja v London brez prestopanja

Gr.G.
03.05.2022 13:53

A350-1000 je rezultat izziva imenovanega projekta Sončni vzhod, ki sta se ga lotila Boeing in Airbus leta 2017, ko sta si zadala razviti letalo, sposobno rekordno dolgih letov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Testni Airbus A350-1000, kakršni bo brez postanka letel na povezavi Sydney-London.
Reuters

Avstralski letalski prevoznik Qantas načrtuje uvedbo najdaljšega komercialnega leta brez brez postanka, za kar je od evropskega proizvajalca letal Airbusa naročil 12 novih letal tipa A350-1000. Direktna letalska povezava bo potekala med Londonom in Sydneyjem, družba pa stavi na to, da bodo potniki na tej priljubljeni poti bili pripravljeni plačati višjo ceno za vozovnice na račun privarčevanega časa - višjo ceno za neposredno povezavo Quantas računa sicer že na relaciji Perth-London. Med Sydneyjem in Londonom pa bodo potniki v zraku kar 20 ur.

Reuters

Leta 2025 bo predvidoma mogoče z omenjenimi letali, ki bodo imela prilagojeno konfiguracijo potniške kabine z več "premium" sedeži (takšnih bo več kot 40 odstotkov), leteti med angleško prestolnico in Sydneyjem. 238 potnikov bo lahko udobno letelo z Airbusom A350-1000, letalom, ki sicer v standardni tri-razredni konfiguraciji sprejme med 350 in 410 potnikov. Vseeno bo zaradi spremenjene konfiguracije Qantas ponujal okoli 100 sedežev manj konkurentov British Airwaysa in Cathay Pacific Airways.

Gre za tako imenovano kengoru povezavo, ki so jo tako poimenovali zato, ker so morala vsa letala doslej opraviti vmesni postanek z namenom dotočiti gorivo. Enako povezavo sicer ponujajo tudi konkurenčne družbe Singapore Airlines, Emirates ter Qatar Airways, ki pa morajo na poti do cilja enkrat pristati. Glavni izvršni direktor Qantasa Alan Joyce je za Reuters povedal, da se je zanimanje za direktne lete povečalo v času pandemije, ko so marsikje veljala posebej stroga pravila za potovanja med državami. 

Potniška kabina bo za tako dolgi polet posebej prilagojena. 
Reuters

Visoki stroški goriva in nizka gostota sedežev v kabini pomenijo, da bo za izvedljivost Qantasovih neprekinjenih letov potrebno poskrbeti za dvig prihodkov, vendar letalska družba (še) ni povedala, koliko bo zaračunala potnikom za polet. Je pa Qantas napovedal, da bodo v novem poslovnem letu, ki se prične julija, znova poslovali z dobičkom. Beležijo namreč močno okrevanje v segmentu notranjih letov, prav to jim daje zaupanje, da so se odločili za veliko naložbo. 

Poleg omenjenih 12 letal tipa A350-1000 bodo od Airbusa kupili tudi 20 ozkotrupnih A321XLR ter 20 A220 potniških letal. Z njimi bodo pomladili svojo floto za notranje polete, ki je že nekoliko v letih. Seveda vseh naročenih avionov ne bodo prejeli naenkrat, ampak je dobava dogovorjena za obdobje desetih let. Vrednosti posla niso razkrili, analitska družba Barrenjoey pa ocenjuje, da gre za naročilo v višini več kot 4 milijarde evrov.

A350-1000 je rezultat izziva imenovanega Project Sunrise (Projekt sončni vzhod), ki sta si ga zadala Boeing in Airbus leta 2017, ko sta si zadala cilj razviti letalo, sposobno izvajati rekordno dolge lete. Qantas je izbral Airbusa, vendar je naročilo zaradi pandemije novega koronavirusa zamaknil za dve leti. Ob tem je glavni komercialni direktor družbe Airbus Christian Scherer povedal, da bo letalo, ki ga bodo izdelali za polete med omenjenima mestoma, imelo večjo kapaciteto za kerozin kot letala A350-1000s, ki jih tačas že uporabljajo nekatere druge letalske družbe. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta