81-letnik z nekaj piškoti in rogljički preživel šest dni v snegu

STA, Gr.G.
10.03.2023 13:33

Nekajdnevno snežno neurje, med katerim je v Kaliforniji padlo do 90 centimetrov snega, je zahtevalo najmanj 13 življenj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po šestih dneh so nekdanjega uslužbenca ameriške vesoljske agencije Nasa s helikopterjem rešili iz snega
EPA

Med snežnim neurjem, ki je konec februarja prvič po več desetletjih prizadelo ameriško zvezno državo Kalifornija, je 81-letnik v avtomobilu obtičal sredi snega in v njem preživel šest dni samo z nekaj piškoti in rogljički, poroča britanski BBC. Vnuk 81-letnika Christian Jouret je za BBC povedal, da so skoraj že izgubili upanje, ko njegovega 81-letnega dedka Jerryja Joureta niso našli nekaj dni. Pogrešali so ga, odkar se je 24. februarja odpeljal z obiska pri vnuku v gorskem kraju Big Pine v Kaliforniji proti štiri ure oddaljenemu domu v zvezni državi Nevada, kjer ga je čakala soproga.

Ujet v snežnem nanosu

Peljal se je pol ure, ko je pomotoma zavil na manjšo cesto in ostal ujet v velikem snežnem nanosu. Namesto, da bi se prepustil paniki, pa je udejanjil tisto, kar se je naučil v resničnostni seriji Survivor, ki jo gledata s soprogo Sharon, je povedal vnuk.

Oblečen je bil v lahko vetrovko, grel pa se je s tanko odejo in hotelsko kopalno brisačo, ki jo je našel v avtomobilu. Grelo ga je tudi avtomobilsko gretje, vendar samo tri dni in pol, ko je matematik z rednim izklapljanjem vozila uspel varčevati z akumulatorjem. Ko se je akumulator izpraznil, je bil prepuščen nizkim temperaturam, ki so se ponoči spustile pod ničlo.

Preživel je samo z nekaj piškoti in rogljički, ki jih je našel v avtomobilu, žejo pa si je gasil s snegom, do katerega je prišel, ko je odprl okno avtomobila.

Reševalcem skoraj zmanjkalo goriva

Po šestih dneh so nekdanjega uslužbenca ameriške vesoljske agencije Nasa s helikopterjem rešili iz snega. Lokacijo so ugotovili na podlagi signala njegovega mobilnega telefona. Reševalna akcija se je sicer zavlekla zaradi slabega vremena, na koncu pa so ga piloti skoraj spregledali, ker jim je zmanjkovalo goriva in so sprva avtomobil zamenjali za skalo, je povedal njegov vnuk.

S helikopterjem so ga takoj odpeljali v bolnišnico, kje so presenečeno ugotovili, da ima povsem normalne vitalne znake in da je brez znakov podhladitve. Vnuk je za BBC še povedal, da je njegov dedek, ki sicer ni čustven, "kričal od veselja", ko ga je iz bolnišnice prvič poklical po telefonu. Nekajdnevno snežno neurje, med katerim je v Kaliforniji padlo do 90 centimetrov snega, je zahtevalo najmanj 13 življenj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta