Ali pomlad in z njo višje temperature prinašajo manj okužb s koronavirusom?

A.L.
10.03.2020 13:31

"Obstaja tveganje, da napovedujemo nekaj, za kar nimamo dokazov. Ljudje lahko dobijo občutek lažne varnosti," pravi eden od strokovnjakov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Medtem ko se novi koronavirus širi po svetu, se marsikdo sprašuje, kaj prinaša pomlad. Ali višje temperature pomenijo manj okužb in postopno izginjanje virusa? Kot kaže, znanstveniki pravega odgovora še nimajo. Na desetine virusov obstaja v družini koronavirusov, a le sedem med njimi je takšnih, ki lahko prizadenejo ljudi. Za štiri med njimi je znano, da pri ljudeh povzročajo blažjo obliko prehlada, drugi so nekoliko nevarnejši, povzročijo lahko tudi smrt, zanje sklepajo, da se na človeka prenesejo z živali, denimo netopirjev in kamel, piše National Geographic.

Bo pomagala UV svetloba?

Ian Lipkin z univerze Columbia preučuje novi koronavirus. Kot pravi, lahko sončna svetloba, ki je pozimi sicer manj obilna, pomaga tudi pri razgradnji virusov, ki so se prenesli na površine. "UV svetloba razgradi nukleinsko kislino. Površine skoraj sterilizira. Če ste zunaj, je povsem mogoče, da je zaradi UV svetlobe tam čistejše kot v notranjih prostorih," pravi in dodaja, da je "UV svetloba tako učinkovita pri ubijanju bakterij in virusov, da jo pogosto uporabljajo v bolnišnicah za sterilizacijo opreme".
Kot poroča National Geographic, si strokovnjaki pri spoznavanju novega virusa pomagajo s primerjavami z izbruhom Sarsa in Mersa. "Sars, ki se je začel širiti konec leta 2002, si skoraj 90 odstotkov DNK deli s trenutnim virusom. Njegov izbruh se je začel novembra in je trajal do julija, kar nakazuje na sezonsko stvar," pravi Weston. Ali je pri njegovem izginotju pomagala sprememba vremena ali pa lahko zasluge pripišemo učinkovitosti preventivnih ukrepov in oblikam zdravljenja, ni povsem jasno. Medtem se je Mers pojavil septembra 2012 v Savdski Arabiji, kjer so temperature na splošno visoke. Za razliko od Sarsa se ta nikoli ni tako razširil, o novih primerih poročajo le občasno. "Mers ne kaže veliko povezav z menjavo letnih časov," pravi Weston.
Harvardski epidemiolog Marc Lipsitch ne verjame, da bodo vremenske spremembe povzročile posebne spremembe pri širjenju koronavirusa. COVID-19 je zdaj dokumentiran po vsem svetu. Če je virus podoben tipičnemu virusu gripe, se lahko v regijah južne poloble v času, ko se bodo menjali letni časi, stanje poslabša, sporoča.
Strokovnjak David Heymann pa meni, da še ni čas za napovedi o tem, kakšni so vplivi visokih temperatur na virus. "Obstaja tveganje, da napovedujemo nekaj, za kar nimamo dokazov. Ljudje lahko dobijo občutek lažne varnosti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta