Ameriško cepivo skoraj 95-odstotno. WHO: Zgolj cepivo ne bo dovolj za zaustavitev pandemije

STA, M.R., An.K.
16.11.2020 13:28

Ameriško farmacevtsko podjetje Moderna je danes sporočilo, da je učinkovitost cepiva proti covidu-19, ki ga razvija, 94,5-odstotna. To so pokazali vmesni rezultati tretje faze kliničnega testiranja cepiva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

"Ta pozitivna vmesna analiza tretje faze testiranja nam je dala prvo klinično potrditev, da naše cepivo lahko prepreči bolezen covid-19, vključno s hudo obliko," je povedal izvršni direktor podjetja Moderna Stephane Bancel.

Učinkovitost cepiva so pokazali vmesni rezultati tretje faze kliničnega testiranja, v kateri sodeluje več kot 30.000 ljudi. Cepivo temelji na informacijski ribonukleinski kislini (mRNK). Ta prenaša navodila, s katerimi celice v telesu spodbuja k proizvodnji beljakovin za preprečevanje ali boj proti bolezni.

Cepivo naj bi bilo izven ZDA na voljo šele prihodnje leto, do konca leta 2020 naj bi bilo v ZDA pripravljenih 20 milijonov odmerkov, prihodnje leto pa od 500 do milijardo odmerkov. 

Evropska komisija ima "potencialni nakupni sporazum" za 80 do 160 milijonov odmerkov. Sicer sloni cepivo Moderne na podobni tehnologiji mRNA kot BioNTechovo.

Moderna namerava v prihodnjih tednih ameriškega regulatorja FDA zaprositi za dovoljenje za nujno uporabo. FDA ga bo ocenil na podlagi končne analize 151 primerov med udeleženci preskušanja, ki jih bodo v povprečju spremljali več kot dva meseca.

Če bodo rezultati ostali tako impresivni, bi lahko cepivo Moderne potencialno zagotovilo veliko prednost pred cepivom Pfizer, saj ne zahteva ultrahladnega zamrzovanja med -70° C in -80° C v celi verigi - od proizvodnega obrata do pacienta. Pri Moderni namreč pravijo, da so izboljšali stabilnost cepiva, poroča Guardian, kar pomeni, da obstane pri običajnih temperaturah hlajenja od 2° C do 8° C 30 dni.

Prvi mož WHO: Zgolj cepivo ne bo dovolj za zaustavitev pandemije

Zgolj cepivo ne bo dovolj za zaustavitev pandemije covida-19, je danes opozoril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Kot je dodal, bo cepivo le dopolnilo ostala sredstva za boj proti pandemiji, ki jih imamo na voljo, ne bo pa jih nadomestilo.

Tedros je še sporočil, da bo dobava cepiva sprva omejena, pri cepljenju pa bodo imeli prednost zdravstveni delavci, starejši ter druge ogrožene skupine prebivalstva. Izrazil je upanje, da se bo s tem zmanjšalo število umrlih za covidom-19, zdravstveni sistemi pa bodo lažje obvladovali pandemijo.

"A virus bo še vedno imel veliko prostora," je posvaril. Dodal je, da se bo nadzor bolezni moral nadaljevati, ljudi bo še vedno treba testirati in izolirati in treba bo slediti stikom.

Po svetu so doslej potrdili že več kot 54 milijonov okužb z novim koronavirusom, covid-19 pa je zahteval že več kot 1,3 milijona življenj. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta