Aretacija bivšega župana Skake

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
23.05.2023 19:51
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogled na Sarajevo s Trebevića
Fehim Demir

Sedanji veleposlanik Bosne in Hercegovine v Katarju Abdulah Skaka iz Stranke demokratične akcije (SDA) je bil včeraj aretiran zavoljo suma zlorabe položaja med letoma 2016 in 2020, ko je bil župan prestolnice Sarajevo.

Kot poročajo bosanski mediji, so uslužbenci notranjega ministrstva pod nadzorom kantonalnega tožilstva včeraj opravili več hišnih preiskav v sarajevskih občinah Stari Grad, Center in Vogošća, Skako pa so privedli, da poda izjavo oziroma so ga zaslišali in mu odredili pripor.

Kot poroča spletni portal Klix.ba, so organi pregona akcijo izpeljali pod kodnim imenom Vizionar, v okviru katere preiskujejo več kaznivih dejanj, med njimi zlorabo položaja, nevestno delo v službi, ponarejevanje uradnih listin, dajanje nedovoljenih daril in drugih oblik okoriščanja. Pri tem so poleg nekdanjega župana aretirali še več oseb.

Skaka naj bi bil kot župan vpleten v številne afere. Med drugim naj bi prirejal natečaje za zimski Olimpijski festival evropske mladine, ki so ga v Sarajevu izpeljali leta 2019. Očitajo mu tudi nezakonito zaposlovanje, nepravilnosti pri razstavi bolida formule E in odvečno izgradnjo javne razsvetljave do vikend hiše v Trnovu v njegovi lasti. Da njen predhodnik Skaka ni deloval po črki zakona, je že lani aprila opozorila njegova naslednica na županskem mestu Benjamina Karić. Da se je našla palica za pregon kriminalnih poslov nekdanjih funkcionarjev, so očitno zaslužne nove mestne in kantonalne oblasti.

S tem se v Sarajevu strinja tudi naš nekdanji bosanski dopisnik Milan Pekić, ki nam je opisal še nekaj rabot nekdanjega župana: "Spisek spornih poslov je kar dolg. Naj omenim, da je dal Skaka pri obnovi žičnice na Trebević zgraditi sedemkrat večjo končno postajo, kar je izven vseh predpisanih gabaritov. Od kod denar in kam vse je poniknil, se ne ve. Da pa se je razmetaval, pove nemo dejstvo, da na postaji ob vsem tem vložku sploh niso uredili kanalizacije. Do počitniške hiše v Trnovo si je Skaka tudi asfaltiral cesto, s tamkajšnjim županom pa sta med planinama Treskavica in Bjelašnica naredila ogromen golosek, češ da bodo tam zgradili turistični center z jezeri in nastanitvami, projekt pa naj bi podprli z arabskim denarjem. Golosek so naredili, od silne predvidene infrastrukture pa postavili le brunarico."

"Sicer pa je to je že tretja tovrstna aretacija," nadaljuje naš sarajevski sogovornik, "potem ko sta se pred dnevi za rešetkami že znašla aktualni bosanski veleposlanik v Maleziji, bivši župan mestne občine Stari Grad in župan Ilidže. Mislim, da je to samo začetek." Pekić še omeni, da so nedavno, aprila, Sebiji Izetbegović, vplivni soprogi predsednika SDA, nekdanjega predsednika predsedstva BiH Bakirja Izetbegovića, razveljavili magisterij oziroma so njeno diplomo razglasili za neveljavno, ker na fakulteti sploh ni opravila vseh izpitov. S tem so ji odvzeli tudi doktorat iz medicinskih znanosti. "Sedaj bo seveda dobila tudi odpoved kot direktorica sarajevske klinične vseučiliščne bolnišnice (KCUS) in bo morala kazensko odgovarjati," doda Pekić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta