Bandićevo smrt bo preiskovalo tožilstvo: Kje je pravzaprav umrl zagrebški župan in kdaj je dobil zdravniško pomoč?

11.03.2021 13:26
Stjepan Perko je ovadil "strankarsko kolegico in partnerico" pokojnega župana Natalijo Prico ter več njegovih prijateljev, dva: zdravnik Gzim Redžepi in podjetnik Sergije Ivanović, naj bi bila na naslovu slednjega s kontroverznim županom na večerji v usodni noči.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milan Bandić
Profimedia

Pol meseca po nenadni smrti dolgoletnega zagrebškega župana Milana Bandića bo ta smrtni slučaj zdaj moralo preiskati tožilstvo.

Kaj se je zgodilo? Občan Stjepan Perko, hrvaški mediji o njem pišejo kot o strokovnjaku za osebne podatke, ki v preteklosti ni bil prav na Bandićevi strani, je ovadil "strankarsko kolegico in partnerico" pokojnega župana Natalijo Prico ter več njegovih prijateljev, dva: zdravnik Gzim Redžepi in podjetnik Sergije Ivanović, naj bi bila na naslovu slednjega s kontroverznim županom na večerji v usodni noči.

V dolgi prijavi, ki jo je najprej objavil portal 24sata, Perko sumi, da se 66-letnemu Bandiću morda le ni dovolj hitro pomagalo, potem ko je v noči na 28. februar doživel težki srčni infarkt. Ne samo to. Prijavitelj dvomi, da je bil zagrebški župan v noči, ko je znenada umrl, v resnici na naslovu, o katerem govorijo njegovi prijatelji in kamor naj bi bila pripeljala po samo treh ali štirih minutah prvi rešilec in kmalu zatem še drugo reševalno vozilo.

Njegova državljanska dolžnost je ne dovoliti, da se okoliščine Bandićeve smrti ne raziščejo, potem ko po njegovem institucije niso reagirale po uradni dolžnosti, je povedal Perko, ko je vložil ovadbo: "To je pravzaprav vprašanje pokojnikove časti, veliko je nejasnosti, sam pa ne more več povedati, kaj je resnica. Če bi moja žena tako umrla, bi želel izvedeti resnico. Javnost sprašujem: v kakšni družbi mi živimo?"

Za odtegnitev pomoči, za kar naj bi morda šlo v tem primeru, kazenski zakonik na Hrvaškem predvideva do leto dni zapora. Če nujno medicinsko pomoč odtegne zdravnik, pa je lahko kaznovan z zaporom do treh let, piše Telegram.hr.

Župana Zagreba so pokopali 3. marca na Mirogoju.
EPA

Bandić naj bi bil umrl v rešilcu na poti v bolnišnico, Perko pa dvomi, da je bilo tako, in trdi, da to ni bilo uradno potrjeno. V ovadbo je napisal, da sta prav trenutek in kraj smrti Milana Bandića, ki je bil kot župan Zagreba javna oseba, ključna podatka.  

Podjetnik Ivanović je pričal, da so večerjali pri njemu doma, govorili o običajnih rečeh, niti ne političnih, ko se je Bandić nenadoma zgrudil. "V popolnem šoku sem, prijatelj mi je umrl v moji hiši," mediji navajajo  županovega prijatelja. Redžepi je njegovo izjavo potrdil in dodal, da je zagrebški župan imel "velik masivni infarkt".

A mediji imajo tudi drug podatek: da v usodni noči Bandić naj ne bi bil s prijateljema, ki trdita, da so skupaj večerjali, temveč, kot že večkrat prej, na naslovu svoje sodelavke Price.  

Če se torej izkaže, da pokojni župan pred nenadno smrtjo ni bil s prijateljema, od katerih je eden zdravnik, in da mu tudi zato niso nemudoma pomagali, Zagrebčan Stjepan Perko zaključuje, da je bil čas do zdravniškega posredovanja za Bandića morda pravzaprav usoden ...    

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta