Belgijsko tožilstvo sprožilo pregon ruskega vmešavanja. Premier De Croo: Cilji Moskve so jasni ...

STA, M.R.
12.04.2024 13:36

Belgijsko tožilstvo je sprožilo pregon ruskega vmešavanja na ozemlju države, je povedal belgijski premier Alexander De Croo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Belgijski premier Alexander De Croo je danes govoril za medije ob polovici belgijskega predsedovanja Svetu EU.
EPA

V luči nedavnih razkritij čeških oblasti o ruskih poskusih vplivanja na delo evropskih institucij se je Alexander De Croo zavzel tudi za ukrepanje na ravni Evropske unije. To temo namerava odpreti prihodnji teden na vrhu EU.

Ob polovici belgijskega predsedovanja Svetu EU v luči prihajajočih evropskih volitev je opozoril na nedavno preiskavo čeških oblasti, ki je pokazala, da je Moskva pristopila k nekaterim evropskim poslancem, da bi širili rusko propagando. Nekaterim je za to tudi plačala.

"Belgijske obveščevalne službe so potrdile obstoj proruskih omrežij vplivanja, ki so izvajale aktivnosti v Belgiji in več evropskih državah. Po podatkih naših obveščevalcev so cilji Moskve jasni. Prizadevajo si, da bi bilo v Evropski parlament izvoljenih več proruskih kandidatov, da bi okrepili zagovarjanje proruskih stališč v Evropskem parlamentu," je povedal belgijski premier. Cilj je oslabiti evropsko podporo Ukrajini, je še povedal.

Dodal je, da je po teh odkritjih vzpostavil stike s češkim kolegom Petrom Fialo, predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsolo. Ti dve instituciji imata sedež v Bruslju.

Kot je poudaril, je treba ukrepati tako na nacionalni, kot tudi na evropski ravni. Pojasnil je, da je belgijsko tožilstvo sprožilo pregon ruskega vmešavanja. "V Belgiji sicer ni prihajalo do plačil, je pa prišlo do vmešavanja," je pojasnil De Croo.

"Več orodij za boj proti ruski propagandi in dezinformacijam pa potrebujemo tudi na ravni EU," je poudaril. Napovedal je, da bo razpravo o tej temi odprl na zasedanju voditeljev držav članic EU prihodnjo sredo in četrtek.

Belgijski tožilec bo medtem po njegovih besedah agencijo EU za pravosodno sodelovanje Eurojust pozval k organizaciji srečanja na to temo.

Prav tako je treba preučiti, ali mandata Evropskega javnega tožilstva (EPPO) in Evropskega urada za boj proti goljufijam (Olaf) tema dvema uradoma omogočata preiskovanje ruskih groženj. Če ga ne, je treba po De Croojevem mnenju okrepiti njune pristojnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta