Berlinska deklaracija: Evropa na razpotju med solidarno in avtoritarno prihodnostjo

Jon Knez Jon Knez
05.05.2024 21:15

Deklaracijo so evropski politični tovariši podpisali dan po tem, ko so v Dresdnu napadli in brutalno pretepli nemškega evropskega poslanca iz vrst SPD Matthiasa Eckeja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Včeraj so se v Berlinu zbrali protestniki, ki so zahtevali prepoved AfD, skrajno desne nemške stranke. 
EPA

Evropski socialisti in socialni demokrati (PES) so v soboto podpisali berlinsko deklaracijo, s katero so opredelili svojo jasno zavezo spoštovanju demokracije, človekovih pravic, pravne države, svobode medijev in socialne kohezije v Evropski uniji. V dokumentu, ki sta ga podpisala tudi predsednik SD Matjaž Han in podpredsednica PES Tanja Fajon, so tudi opozorili na vzpon skrajne desnice v Evropi, kar po njihovem prepričanju ogroža Evropejce. "V državah, kjer vlada skrajna desnica, se krčijo temeljne človekove pravice, spodkopavata se svoboda tiska in pravna država, napada se pravice žensk in poskuša ukiniti pravice manjšin, med drugim skupnosti​ LGBT+," so zapisali. Kritiko so usmerili tudi v evropske konservativne in liberalne sile, saj da brez njihove pripravljenosti skrajne sile ne bi prišle na oblast. Zaobljubili so se, da ne bodo nikoli sodelovali ali oblikovali koalicije s skrajno desnico, med drugim z evropskima skrajnima strankama ECR in ID. "Pozivamo vse demokratične evropske stranke, da odločno zavrnejo vsakršno sodelovanje ali zavezništvo s skrajno desnico, in pričakujemo, da bodo to zaobljubo stranke vključile v svoje volilne manifeste, kot smo to storili evropski socialisti in socialdemokrati v berlinski deklaraciji. Le tako lahko volivcem zagotovimo, da bo po evropskih volitvah obstajal zanesljiv požarni zid proti skrajni desnici," so še v deklaraciji pozvali v zavezništvu socialistov in socialnih demokratov.

Reuters

Poziv je letel tudi v smeri Evropske ljudske stranke (EPP) in predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki na prvem soočenju pred evropskimi volitvami prejšnji teden, tako kot na kongresu EPP marca v Bukarešti, ni izključila sodelovanja s stranko ECR, ki ji predseduje italijanska premierka Giorgia Meloni. ECR bo po raziskavah javnega mnenja po volitvah tretja najmočnejša politična skupina v Evropskem parlamentu.

Na Politicovem soočenju se von der Leyen ni opredelila proti sodelovanju z ECR. 
EPA

Scholz za ukrepanje proti desnici, napadeni tudi politiki AfD

Deklaracijo so evropski politični tovariši podpisali dan po tem, ko so v Dresdnu napadli in brutalno pretepli nemškega evropskega poslanca iz vrst v Nemčiji vladajoče SPD Matthiasa Eckeja. Napadli so ga štirje neznanci, ko je v Dresdnu lepil plakate za kampanjo pred evropskimi volitvami. Zaradi hudih poškodb so ga nato odpeljali v bolnišnico, potreboval je operacijo. Le nekaj minut prej so štirje neznanci napadli in poškodovali tudi člana stranke Zelenih, ki je plakate lepil nedaleč stran od Eckeja. Zaradi podobnih opisov napadalcev in bližine prizorišč ter časovnice obeh napadov preiskovalci sumijo, da gre v obeh primerih za isto četverico. Policiji v Dresdnu se je sicer v nedeljo predal sedemnajstletnik in priznal, da je bil del četverice, ki se je spravila na Eckeja. Po navedbah prič je verjetno šlo za pripadnike skrajnodesničarskih ekstremističnih skupin. Na vzhodu Nemčije ima skrajno desna stranka AfD sicer visoko podporo, a so, kot poročajo nemški mediji, v Dresdnu v soboto napadli tudi njihovo stojnico.

Matthiasa Eckeja so napadli v petek zvečer. 
Reuters

O napadu na dva politika iz vrst Zelenih so poročali tudi iz Essna - poslanca v zveznem parlamentu Kaia Gehringa in podžupana mesta Essen Rolfa Flissa so neznanci napadli v četrtek zvečer med sprehodom po mestnem središču. Napade na Eckeja in druge člane nemških političnih strank so v soboto ostro obsodili številni politiki v Nemčiji in drugod po Evropi. Med njimi je bil tudi nemški kancler Olaf Scholz iz vrst SPD, ki je izrazil zaskrbljenost zaradi napadov in dejal, da tovrstno nasilje ogroža demokracijo. Pozval je k enotnemu ukrepanju proti desnici.

Robert Balen

EU na razpotju, na volitvah se bo odločalo o naši prihodnosti

Evropski poslanec in nosilec SD-jeve liste na evropskih volitvah Matjaž Nemec je včeraj obsodil napad na Eckeja, a poudaril, da obsodba ni dovolj. "Z odločitvami o vrednotah, ki jih želimo za Evropsko unijo v prihodnje, o zavezništvih, ki jih bomo sklepali, bomo takšnim zavržnim dogodkom dajali ali odvzemali legitimiteto. Čas je za odločitev. Naša je jasna. Evropa je na razpotju. Ena pot vodi v močno, svobodno, miroljubno in solidarno prihodnost, druga pa v avtoritarno prihodnost, ki zaničuje vrednote, na katerih je Evropska unija nastala. Devetega junija ne bomo le izbirali med listami in strankami, v prvi vrsti bo to odločitev o naši prihodnosti," je dejal.

Matjaž Nemec: "Devetega junija ne bomo le izbirali med listami in strankami, v prvi vrsti bo to odločitev o naši prihodnosti"
Robert Balen

V luči berlinske deklaracije, je Nemec dejal, da so se v PES odločili upreti skrajnim desnim politikam, ideje katerih se opirajo tudi na nacifašizem. "Nikoli in pod nobenimi pogoji ne bomo sodelovali ali oblikovali koalicije s skrajno desnico. Za nas je nesprejemljivo kakršnokoli sodelovanje s političnimi skupinami, kot sta ECR ali ID, kot so nesprejemljive politike, ki napovedujejo zavezništva s skrajnimi desnimi silami Evropskemu parlamentu, kar predstavlja najresnejšo grožnjo temeljnim vrednotam EU," je dejal v današnji izjavi za javnost. Pozval je tudi ostale stranke, naj se jasno opredelijo do skrajnih desnih politik in podajo zavezo o nesodelovanju z njimi: "Če stranke tega ne bodo storile, lahko sklepamo, da jim je vseeno za evropsko prihodnost, ali še huje, da soglašajo z namerami skrajnih desnih struj."

Reuters
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta