Bili so magnet za premožne Ruse, zdaj so hoteli v tem mestu polni beguncev

Va
06.04.2022 13:25

Ruski državljani so v letih po razpadu Sovjetske zveze v Karlovih Varih, ki je poleti tudi gostitelj mednarodnega filmskega festivala, pokupili številne nepremičnine, z vojno pa so prišle sankcije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogled na središče Karlovih Varov 
Profimedia

Češki Karlovi Vari, pri ruskih turistih izredno priljubljeno zdraviliško mesto, trenutno niso v svoji najboljši izdaji. Po dveh letih pandemije zdaj zelo dobesedno občutijo še posledice ruske agresije na Ukrajino.

Na vse več pročeljih napis: Prodamo.  
Profimedia

V mestu, kjer je že prej živela nemajhna ukrajinska skupnost, je zaradi vojne, ki jo je začela Rusija, vsak dan več ukrajinskih družin, po drugi strani pa se godi ruski eksodus.

Premožni Rusi so v letih po razpadu Sovjetske zveze v mestu, ki je poleti gostitelj mednarodnega filmskega festivala, pokupili številne nepremičnine, od stanovanj, vil do hotelov, zdaj pa tako mesto kot lastniki pobirajo grenke sadeže protiruskih sankcij. Karlovi Vari niso prvič kolateralna žrtev, podoben zastoj so doživeli že ob ruski aneksiji polotoka Krim leta 2014.    

Turistični delavci in trgovci so zaskrbljeni. Od začetka vojne v Ukrajini jim je promet zelo padel, ruskih in ukrajinskih turistov v mestu ni več, v hotelih so begunci, Rusi pa so čez noč svoje nepremičnine začeli prodajati. Odšli so in ne bodo se več vrnili, so zaskrbljeni domačini, ki v veliki meri živijo od turizma.

Profimedia

         

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta