Bivši belgijski premier o madžarskem financiranju medijev blizu SDS: "Skrajni čas je, da se to ustavi!"

M.R., DR
12.02.2020 10:37

Na družbenem omrežju Twitter se je oglasil vodja posebne skupine za brexit v Evropskem parlamentu, dolgoletni vodja skupine evropskih liberalcev in bivši belgijski premier Guy Verhofstadt (Renew).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

"Viktor Orban financira proti-EU in proti-NATO sile v Sloveniji in Severni Makedoniji. Skrajni čas je, da se to ustavi!" je zapisal izkušeni evropski politik in z javnostjo delil članek neodvisnega makedonskega portala, ki je že avgusta lani poročal o nenavadnih Orbanovih praksah v Sloveniji in Makedoniji.  


O financiranju slovenskih in makedonskih medijev s strani madžarskih podjetij, ki so blizu premierju Viktorju Orbanu, piše portal Meta, ki hkrati izpostavlja zavajajoče članke slovenskih medijev, kot sta Demokracija in Nova24TV. Med drugim pišejo, da sta oba slovenska medija prejela sredstva s strani podjetij, ki so blizu Orbana, navajajo pa tudi lažen članek, ki ga je najprej objavila Demokracija, takoj za tem pa še Nova24TV.


Članek govori o tem, da naj bi premierja Grčije in Makedonije Aleksis Cipras  (premiersko funkcijo je opravljal do 8 julija lani) in Zoran Zaev za dogovor o novem poimenovanju Makedonije prejela podkupnino. "Grški časnik Proto Thema zdaj piše, da sta bila premierja podkupljena," se glasi poved v Demokraciji. In da bo Makedonija v zameno za dogovor prejela 30 milijard evrov v obliki projektov in naložb EU, Grčija pa "neverjeten bilijon evrov". Za oba politika pišejo, da sta "zadrta levičarja in da sta svoj narod prodala za denar".


Kot poroča makedonska Meta, takšnega članka na grškem portalu Proto Thema - gre za desno-sredinsko usmerjen časnik, ki slovi po profesionalnem novinarstvu - ni mogoče najti. Tudi noben drug resen medij, ne grški ali iz katerekoli druge države, naj ne bi navajal tega podatka, da naj bila politika v tem primeru podkupljena. Identičen članek je s podpisom demokracija.si objavila tudi spletna stran televizije Nova24TV. Z enakim naslovom "Tako dela levica: Zaev je prodal Makedonce za 30 milijard evrov".
Članek makedonske spletne strani Meta v nadaljevanju navaja primere zavajajočega in lažnega poročanja oziroma delovanja medijev, ki naj bi jih financirale madžarske družbe. Makedonski portal Javno.mk je na primer prevedel članek Demokracije in obtožil Zaeva velike izdaje, kar je povzelo več makedonskih medijev, ki so blizu populistični stranki VMRO-DPMNE.


Makedonska agencija Meta nadaljuje še, da so že maja 2018 preiskovalni novinarji organizacij Birn in OCCRP razkrili nakupe makedonskih medijev, ki so nato povzemali in širili dezinformacije. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta