Blinken Peking pozval k ustavitvi podpore ruski vojni v Ukrajini

STA
19.06.2024 12:07

V Pekingu so navedbe o podpiranju Rusije danes zavrnili kot širjenje lažnih informacij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Kitajska podpora ruski obrambni industriji podaljšuje vojno v Ukrajini in se mora ustaviti, je na torkovi skupni novinarski konferenci z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken. V Pekingu so navedbe o podpiranju Rusije zavrnili kot širjenje lažnih informacij.

"Kitajska zagotavlja ključno podporo, ki Rusiji omogoča, da ohranja obrambno industrijsko bazo, vojni stroj in vojno. To se mora ustaviti," je dejal Blinken, Stoltenberg pa je ponovil, da se bo morala Kitajska soočiti s posledicami, če bo Rusijo še naprej podpirala.

Reuters

"Kitajska ne more imeti obojega. Ne more še naprej imeti normalnih trgovinskih odnosov z državami v Evropi in hkrati podpihovati največje vojne, ki smo ji bili priča v Evropi po drugi svetovni vojni," je dejal Stoltenberg, ki je podobno misel izrazil že v ponedeljek, ko ga je gostil ameriški predsednik Joe Biden.

V Pekingu so navedbe o podpiranju Rusije danes zavrnili kot širjenje lažnih informacij. "Odločno nasprotujemo temu, da ZDA širijo lažne informacije brez kakršnih koli dokazov in krivdo prelagajo na Kitajsko," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lin Jian.

Blinken in Stoltenberg sta izrazila tudi zaskrbljenost zaradi krepitve vezi med Rusijo in Severno Korejo, kjer se trenutno na obisku mudi predsednik Vladimir Putin. V glavnem sta sicer govorila o prihajajočem vrhu Nata, ki bo potekal v Washingtonu od 9. do 11. julija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta