Blinken v Kairu države v regiji pozval k pritisku na Hamas, da sprejme premirje

STA, A.L.
10.06.2024 16:17

Ne Izrael niti Hamas nista pristala na predlog, ki predvideva šesttedensko prekinitev ognja, ki bi v drugi fazi vodila do stalne prekinitve ognja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po pogovorih v Kairu je Blinken že odpotoval v Jeruzalem, kjer se bo danes sešel z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem.
Reuters

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes v Egiptu, kjer je začel turnejo na Bližnjem vzhodu, voditelje držav v regiji pozval, naj pritisnejo na palestinsko islamistično gibanje Hamas, da bo sprejelo ameriški predlog za trajno prekinitev ognja na območju Gaze.

"Moje sporočilo vladam v regiji je ... če želite prekinitev ognja, pritisnite na Hamas, da bo rekel da," je dejal Blinken po pogovoru z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem pred novinarji v Kairu ob začetku turneje, s katero želi po osmih mesecih vojne v Gazi doseči premirje med Izraelom in Hamasom.

Izrazil je trdno prepričanje, da želi velika večina Izraelcev in Palestincev verjeti v prihodnost, ko bodo živeli v miru in varnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz egiptovskega predsedstva so po pogovorih za zaprtimi vrati sporočili, da sta Sisi in Blinken govorila o "skupnih naporih za dosego prekinitve ognja in dogovora o izmenjavi talcev in zapornikov". Blinken je pogovor označil kot zelo dober.

Blinken že odpotoval v Jeruzalem

Govorila sta tudi o ponovnem odprtju mejnega prehoda Rafa za dostavo pomoči Palestincem v Gazi. Bliken je pri tem izpostavil, da je ne glede na to ali bosta strani dosegli dogovor, ljudem v palestinski enklavi nujno potrebno zagotoviti več pomoči, poroča AFP.

Blinken bo na turneji, med katero bo do srede obiskal tudi Izrael, Jordanijo in Katar, skušal pridobiti podporo držav v regiji za načrt v treh fazah za končanje vojne, ki ga je konec maja predstavil ameriški predsednik Joe Biden.

Ne Izrael niti Hamas nista pristala na predlog, ki predvideva šesttedensko prekinitev ognja, ki bi v drugi fazi vodila do stalne prekinitve ognja. Hamas želi zagotovila, da bo Izrael prekinitev ognja dejansko spoštoval, izraelske oblasti pa vztrajajo, da je cilj vojne v Gazi uničenje Hamasa.

Izpustitev izraelskih talcev in prekinitev ognja si sicer Katar, Egipt in ZDA kot posredniki med sprtima stranema prizadevajo doseči že mesece.

Po pogovorih v Kairu je Blinken že odpotoval v Jeruzalem, kjer se bo danes sešel z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem.

Za Blinkna je to že osma turneja v regiji od začetka vojne v Gazi oktobra lani.

Z izjemo enotedenske prekinitve ognja novembra lani, ko je Hamas izpustil okoli sto izraelskih talcev v zameno za 240 palestinskih zapornikov, na pogajanjih doslej niso uspeli doseči prekinitve ognja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta