Bi dodatne carine res lahko zaostrile trgovinsko vojno med EU in Kitajsko?

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
13.06.2024 15:32

Evropska komisija ob rednih desetodstotnih carinah na uvoz kitajskih avtomobilov predvideva še uvedbo "kazenskih" carin v višini do 38,1 odstotka. Kitajska medtem že razmišlja o tožbi zoper EU.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kitajski proizvajalci uživajo ugodnejše pogoje v dobavnih verigah, zato so lahko cene njihovih vozil nižje.
Reuters

Potem ko je Evropska komisija v sklopu preiskave uvoza električnih avtomobilov s Kitajske ugotovila, da avtomobilski proizvajalci na Kitajskem prejemajo koristi nepoštenih subvencij v okviru dobavne verige, s tem pa ogrožajo interese evropskih proizvajalcev, je zagrozila z dodatnimi carinami na uvoz električnih vozil iz te azijske države. Začasne carine bi lahko uvedli že 4. julija, se je pa takoj za to napovedjo oglasil nemški politični vrh, ki v primeru tega ukrepa svari pred stopnjevanjem trgovinske vojne med EU in Kitajsko. Hkrati v Pekingu že razmišljajo o vložitvi tožbe proti EU pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO).

Evropska unija je omenjeno preiskavo začela oktobra lani, v njej pa preučuje tudi mogoče posledice uvedbe dodatnih carin tako za uvoznike kot za uporabnike električnih avtomobilov. Predstavniki EU so v želji po iskanju rešitve za nastalo situacijo, ki v manj ugoden položaj postavlja evropske proizvajalce, in za to, da bi našli skupno rešitev, ki bi bila v skladu s pravili in načeli WTO, stopili tudi v stik s kitajskimi oblastmi. A če v pogovorih ne bo prišlo do želenega preboja, bo EU carine začasno obračunsko uvedla s 4. julijem, medtem ko bi jih oblasti v EU lahko začele pobirati šele po dokončni odločitvi za uvedbo tako imenovanih kazenskih carin, kar bi se lahko zgodilo najkasneje v štirih mesecih po uvedbi začasnih ukrepov.

Po oceni kitajskih oblasti nameravani ukrep krši pravila WTO, njegova uvedba pa bo imela negativne posledice tudi za avtomobilski sektor v EU, so prepričani. Peking Bruselj celo poziva, naj razmisli o predlaganih ukrepih in da je tak predlog napačna smer za zaščito domače avtomobilske industrije.

Zdaj carina na uvoz električnih avtomobilov iz Kitajske v EU znaša deset odstotkov. V predlogu dodatnih obdavčitev so izpostavljene tri višine carinske stopnje, in sicer bi dodatna carina za vozila znamke BYD znašala 17,4 odstotka, znamke Geely 20 odstotkov in koncerna SAIC 38,1 odstotka. Slednja stopnja velja za tiste proizvajalce, ki v preiskavi Bruslja niso sodelovali. Za vse druge proizvajalce, ki so sodelovali v preiskavi in niso navedeni, naj bi carina v povprečju znašala 20 odstotkov.

Podjetja, ki so jih v Bruslju vključili v nabor protiukrepov zaradi nepoštenih subvencij, so bila po poročanju STA in tujih medijev obveščena o višini dodatnih carin, nanje pa lahko podajo tudi pripombe. Če bodo te upravičene, lahko Bruselj višino dodatnih carin prilagodi. Tako naj bi tudi za Teslo, ki ima eno od svojih gigatovarn v bližini Šanghaja, veljala posebna stopnja individualno izračunane dodatne carinske stopnje.

Epa

Kot je znano, evropski proizvajalci električnih avtomobilov s proizvodnimi obrati v EU že dalj časa tarnajo nad nelojalno konkurenco iz Kitajske, saj da tam proizvajalci uživajo ugodnejše pogoje v dobavnih verigah, zato so lahko cene njihovih vozil nižje. Na predlog EU so se že zgrnili pomisleki in nasprotovanja tudi v Evropi, češ da bi uvedba dodatnih carin lahko vodila v trgovinsko vojno. Kajti številni evropski proizvajalci avtomobilov, predvsem nemški, so v veliki meri odvisni od kitajskega avtomobilskega trga, sicer največjega na svetu. Tudi zato je nemški gospodarski minister in predsednik vlade Robert Habeck že opozoril, da je med Kitajsko in EU ključno vzpostaviti dialog: "Carine so vedno zadnji mogoč politični ukrep in pogosto najslabša popotnica za naprej." Opozarja pa tudi, da morajo ukrepi koristiti in ne škoditi. Da EU z grožnjo glede kazenskih carin tvega zaostrovanje trgovinske vojne s Kitajsko, pa je opozoril tudi nemški minister za promet Volker Wissing. "Kazenske carine Evropske komisije so prizadele nemška podjetja in njihove vrhunske izdelke. Vozila morajo postati cenejša zaradi večje konkurence, odprtih trgov in bistveno boljših pogojev za poslovanje v EU, ne pa zaradi trgovinske vojne in izoliranosti trga," je zapisal na omrežju X. Da gre za pretirano zaščito domače industrije in da protekcionizem ni rešitev, je prepričan tudi madžarski minister za gospodarstvo Marton Nagy.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta