Boj za evropski denar: Mlinarjeva ni šla, ker ni bila vabljena

Darja Kocbek Darja Kocbek
04.02.2020 18:30

Pogajanja za večletni finančni okvir EU, za obdobje od leta 2021 do 2027, prihajajo v ključno fazo, slovenska politika pa enega ključnih sestankov ni vzela tako resno, kot bi morala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prijatelji kohezije se zavedajo, da so pogajanja za evropski denar v odločilnem obdobju. 
EPA

Pogajanja, koliko denarja bo po letu 2020 na voljo v proračunu EU nasploh in s tem tudi, koliko ga bo na voljo za razvoj regij in kohezijo, prehajajo v ključno fazo. V tem okviru so se voditelji 16 članic EU, ki so se poimenovale prijateljice kohezije, minuli konec tedna srečali na Portugalskem. Predsednik portugalske vlade Antonio Costa je to srečanje sklical kot vodja skupine in predstavnik države, ki je kohezijsko politiko določila kot enega svojih ključnih ciljev za obdobje po letu 2020, in to pred pomembnim bruseljskim vrhom EU o prihodnjem sedemletnem proračunu unije, ki bo 20. februarja.

Šarec v petek v Bruslju

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je sklicatelj tega vrha, se v tem tednu ločeno sestaja z voditelji 16 članic EU. Sestanek s predsednikom odhajajoče slovenske vlade Marjanom Šarcem je predviden ta petek, so za STA potrdili v njegovem kabinetu. Michel na sestanek ni poklical le voditeljev iz skupine držav prijateljic kohezije, saj so med njimi tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz, italijanski premier Giuseppe Conte in madžarski premier Viktor Orban.
Šarec se v soboto zaradi slabega počutja ni udeležil srečanja na Portugalskem, slovensko delegacijo je vodil "le" državni sekretar v njegovem kabinetu Igor Mally. Ministrica za razvoj in kohezijsko politiko Angelika Mlinar nam je pojasnila, da se po odpovedi Šarca ona kot pristojna ministrica tega srečanja ni udeležila zato, ker ni bila vabljena.

​Loviti najrazvitejše

Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je, po poročanju Jutarnjega lista, na Portugalskem dejal, da ni slučajno, da se je, kot prijateljice kohezije, združilo 17 članic EU od Baltika do Mediterana. "Kohezijska politika je dejansko sila, redistributivna sila proračuna EU, ki jo prebivalci EU potrebujejo, ne glede na to, kje živijo, posebno pa v tistih regijah držav članic, kjer želimo doseči stopnjo razvoja najrazvitejših oziroma povprečje razvitih regij," je dejal na skupni konferenci za novinarje z Antoniem Costo.
Po vrhu, ki sta se ga udeležila tudi evropski komisar za proračun in administracijo Johannes Hahn in evropska komisarka za kohezijo in reforme Elisa Ferreira, so iz kabineta predsednika slovenske vlade sporočili, da so se voditelji in drugi visoki predstavniki Bolgarije, Češke, Cipra, Estonije, Grčije, Hrvaške, Italije, Latvije, Litve, Madžarske, Malte, Poljske, Portugalske, Romunije, Slovaške, Slovenije in Španije "zavzeli za ambiciozen, uravnotežen in pravičen dogovor o večletnem finančnem okviru EU za naslednje sedemletno obdobje, pri tem pa izrazili jasno nasprotovanje zmanjševanju sredstev kohezijske politike".
V skupni izjavi so tudi izpostavili, da nobena država članica ne bi smela biti deležna drastičnega in neproporcionalnega znižanja kohezijskih sredstev. "Potrebujemo več Evrope, in ne manj, zato bi morali v pogajanjih vztrajati pri predlogu, ki ga je spomladi 2018 predlagala Evropska komisija," je po poročanju STA dejal Igor Mally.

​Kdo bo močnejši - plačnice ali prejemnice?

Evropska komisija je maja 2018 predstavila predlog, po katerem bi omenjeni večletni finančni okvir 2021-2027 obsegal 1135 milijard evrov oziroma 1,11 odstotka bruto nacionalnega dohodka (BND), vendar skupina držav neto plačnic vztraja pri znižanju obsega na 1020 milijard evrov (en odstotek BND). Za kohezijsko in kmetijsko politiko je denimo predvidenih 373 milijard evrov, kar je za 10 odstotkov manj kot v finančnem obdobju 2014-2020.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta