Britanskim letališčem med božično-novoletnimi prazniki preti nova stavka

STA, A.L.
07.12.2022 17:24

Na britanskih letališčih, tudi na najbolj prometnem Heathrowu, naj bi v času božično-novoletnih praznikov stavkali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Tokrat so stavko napovedali letališki policisti, ki med drugim zahtevajo 10-odstotni dvig plač. Sindikat PCS je ob napovedi stavke posvaril pred kolapsom letališkega prometa.

Stavko, ki bo po napovedih potekala od 23. do 31. decembra, je podprlo 100.000 članov sindikata. Med drugim zahtevajo 10-odstotni dvig plače, pravične pokojnine, večjo varnost zaposlitve in ohranitev pogojev za odpuščanje.

Stavka je napovedana na letališčih Heathrow, Gatwick, Manchester, Birmingham, Cardiff in Glasgow. Prav tako se jim bodo pridružili zaposleni v pristanišču Newhaven.

"Vlada lahko stavke prepreči, če bo dala 'denar na mizo'", je dejal generalni sekretar sindikata Mark Serwotka.

Kot je poudaril, se tudi njihovi člani spopadajo z naraščajočimi življenjskimi stroški. "Obupani so. Govorijo jim, da zanje ni denarja, hkrati pa gledajo ministre, kako svojim prijateljem na javnih razpisih dodeljujejo več milijard vredne posle," je bil kritičen.

Zavrnil je očitke, da stavko izkoriščajo v politične namene. "Imamo spor z delodajalcem. Naši cilji, da izboljšamo pogoje zaposlenih, niso odvisni od tega, kdo je v vladni palači," je sklenil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta