Dežuloviću zaradi kolumne grozijo s smrtjo, nanj se je grobo spravil tudi znani gastronom

M.R.
09.11.2021 13:03

Znani hrvaški kolumnist Boris Dežulović je pretekli teden s kolumno o Vukovarju razburil več združenj veteranov domovinske vojne, zdaj pa mediji poročajo, da je na družbenih omrežjih prejel več kot sto groženj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Boris Dežulović

Notranje ministrstvo je sporočilo, da policisti obravnavajo grožnje zaradi kolumne, ki je bila objavljena na hrvaškem portalu N1. Sicer pa so njegovo kolumno, v kateri se je dotaknil izražanja pretirane pietete do žrtev Vukovarja, obsodila združenja hrvaških veteranov, poleg njih pa tudi ministrstvo veteranov. 

Sta pa v njegov bran stopila Hrvaško društvo pisateljev in Hrvaško novinarsko društvo. V odzivu sta društvi zapisali, da je Boris Dežulović zaradi zapisa, v katerem problematizira zlorabo vukovarskih žrtev v politične namene, žrtev institucionalnega linča. Ob tem so v obeh društvih opozorili tudi, da je Dežulović prejel več kot sto resnih groženj, tudi groženj s smrtjo, zato so pristojne organe pozvali, naj ga zaščitijo pred vsemi oblikami zastraševanja, groženj in pregona, kot tudi vsakega drugega novinarja, ki sproža pomembne javne razprave, kot je ta. 

"Dežulovićevi preganjalci vztrajno in namerno javno podtikajo tezo, da je kolega s svojim tekstom grobo užalil žrtve Vukovarja, njegove stanovalce in stanovalke. Vsak, ki je omenjen zapis prebral od začetka do konca, ve, da je imel avtor namen izključno kritizirati odnos državnih in lokalnih oblasti do Vukovarja. Odnos, ki ga različne politične strani že desetletja pazljivo balzamirajo in ga držijo v stanju, ki je primerno za njihove politične interese, ob katerih se obstanek Vukovarja zmanjšuje na mesto s posebno pieteto, ne pa na mesto, ki je primerno za življenje," sta še zapisali omenjeni društvi.

Na Facebooku je Dežulovića med drugim kritiziral tudi strokovnjak za gastronomijo Veljko Barbieri. Zapisal je, da bi ga pretepel, če ne bi prestajal pogojne kazni. Kot je znano, je Barbieri pretresel javnost junija lani, ko je s pištolo streljal v drevo, ki stoji le nekaj metrov od rive v Makarski. "Gnoj, treba te je pretepsti," je zapisal Dežuloviću. Ko ga je Dežulović vprašal, če mu grozi, mu je odgovoril, da si zasluži "dobrih batin", saj da je bil njegov zapis uperjen proti vsem, ki so branili domovino. Na koncu pa mu je Dežulović med drugim tudi odgovoril: "Dobro, zdaj pa spusti tisto steklenico in pojdi spat."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta