Direktor ruske agencije z balističnimi raketami zagrozil Črni gori, Romuniji in Bolgariji

M.R., Va, STA
07.06.2022 09:12

Direktor ruske vesoljske agencije Roskozmos Dmitrj Rogozin je z balističnimi raketami zagrozil državam, ki obkrožajo Srbijo in so zaprle zračni prostor za letalo, s katerim bi bil moral ruski zunanji minister obiskati Beograd.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izstrelitev medcelinske rakete Sarmat
REUTERS

"Ali veste, kako dober je sarmat? Od strahopetnih Bolgarov, občutljivih Romunov in Črnogorcev, ki so izdali našo skupno preteklost, ne bo prosil dovoljenja za polet," je zapisal na twitterju. Sarmat je namreč vrsta ruskih balističnih raket, ki lahko 10 do 15 jedrskih konic ponese do 18.000 kilometrov daleč.

Ruski predsednik Vladimir Putin in Dmitij Rogozin
EPA

Ruski minister za zunanje zadeve Sergej Lavrov bi se bil moral na obisku v Beogradu muditi včeraj in danes, tri dni pred obiskom nemškega kanclerja Olafa Scholza

Že včeraj so v Kremlju odločitev treh vzhodnoevropskih držav, ki so za rusko letalo zaprle zračni prostor, označil za "sovražno dejanje", pri čemer so dodali, da to ne bo ustavilo Moskve pri vzdrževanju stikov s prijateljskimi državami. 

Lavrov je na novinarski konferenci dejal, da si Rusija takšne odločitve treh držav ni mogla predstavljati. Pri tem je dodal, da je bila Srbija prikrajšana za pravico do lastne zunanje politike. "Naših odnosov s Srbijo ne bo nihče pokvaril," je dodal. 

Ocenil je, da prepoved poleta kaže, da je EU aktivirala "najnižje načine delovanja proti vodstvom tistih držav, ki ne želijo potlačiti svojega dostojanstva in svojih interesov, pa čeprav je vse to proti mednarodnemu pravu"

Zloglasni Eksekutor ni več živ?

Zloglasni ruski plačanec Vladimir Andonov, ki mu pripisujejo ključno vlogo pri množičnem ubijanju ukrajinskih vojnih ujetnikov in pri napadih na civiliste v Donbasu, naj bi bil mrtev. Po neuradnih informacijah naj bi bil ostrostrelec 44-letnika, ki se ga je zaradi brutalnosti v vojnah v Siriji in Libiji oprijel vzdevek Eksekutor, ubil v Harkivu.

Ukrajina, ki zaradi ruske premoči v zraku le redko uporablja lastne letalske enote, je danes izvedla več zračnih napadov na jugu države, je sporočil ukrajinski generalštab in dodal, da je Kijev prevzel nadzor nad nekaterimi vasmi na meji med črnomorskima regijama Mikolajiv in Herson.

S helikopterji naj bi bila Ukrajina izvedla napade na ruske enote v regiji Herson, z letali pa na skladišča streliva v regiji Mikolajiv. Tudi ruska protiofenziva v bližini naj bi bila neuspešna kljub intenzivni artilerijski in letalski podpori. 

Analitiki na ameriškem Inštitutu za vojne študije (ISW) menijo, da je Ukrajincem uspelo potisniti rusko ladjevje z obale Črnega morja za več kot sto kilometrov.

Na vzhodni fronti so glavni napori Rusije še vedno osredotočeni na mesto Severodoneck. Stanovanjska območja mesta so v celoti zavzele ruske enote, je povedal ruski obrambni minister Sergej Šojgu in dodal, da si ruska vojska še vedno prizadeva vzpostaviti nadzor nad industrijskim območjem mesta in najbližjimi naselji.

Guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj je na Telegramu zapisal, da v mestu Lisičansk poročajo o ranjenih, potem ko je rusko obstreljevanje prizadelo trg in šolo. Zapisal je tudi, da so dozdajšnji ruski napadi na območju Bahmuta bili odbiti, vendar opozarja, da se začenja nov ruski protinapad.

Ruske sile trenutno napredujejo proti mestu Slovjansk. Prav tako naj bi bile zavzele mesto Svjatihorsk, ki je bilo zadnja postojanka ukrajinskih enot na severnem bregu reke Severski Donec.

V ponedeljek zvečer je Oleksij Arestovič, svetovalec ukrajinskega predsednika, napovedal, da bo ta teden izjemno naporen za ukrajinske sile v Donbasu. V najslabšem primeru bi lahko bilo obkoljeno mesto Severodoneck in se začelo obleganje Slovjanska, je dejal.

Trupla iz Azovstala izročili družinam 

Trupla ukrajinskih borcev, ki so bili ubiti v jeklarni Azovstal, pri obrambi ključnega pristaniškega mesta Mariupol, so izročili Kijevu in njihovim družinam, so sporočile družine pripadnikov ukrajinskega nacionalističnega bataljona Azov.

Uničeni Mariupol, v ozadju jeklarna Azovstal. 
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta