Donald Trump obtožen še poskusa sprevračanja izida predsedniških volitev 2020

STA
02.08.2023 07:18

To je že tretja letos potrjena obtožba zoper 77-letnega nekdanjega ameriškega predsednika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Donald Trump
Reuters

Bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa so v torek obtožili še zaradi prizadevanj za razveljavitev izida predsedniški volitev leta 2020. V obtožbi ga bremenijo treh točk zarote in ene točke oviranja pravosodja. 

Posebni tožilec Jack Smith je v Washingtonu dobil potrditev velike porote. V 45-stranski obtožnici je opisal široko zaroto za razveljavitev predsedniških volitev leta 2020, ki jih je zaznamoval nasilni napad na Kapitol 6. januarja 2021.

epa10780579 Special Counsel Jack Smith speaks to the media following the Department of Justice's indictment of former president Donald Trump on four felony counts regarding his role in efforts to overturn the 2020 presidential election, at a Department of Justice (DOJ) office in Washington, DC, USA, 01 August 2023. Special Counsel Jack Smith led the DOJ's investigation into Trump. EPA/MICHAEL REYNOLDS
Michael Reynolds

Smith je obtožil nekdanjega predsednika sodelovanja v zaroti za prevaro ZDA, zarote oviranja uradnega postopka, oviranja in poskus oviranja uradnega postopka ter zarote proti pravici volivcev.

"Napad na naš državni Kapitol 6. januarja 2021 je bil napad brez primere na sedež ameriške demokracije," je poudaril Smith. Ob tem pa je spomnil, da so ta dogodek omogočile in spodbudile laži, ki jih je širil Trump. Opozoril je še, da preiskava še poteka, kar pomeni, da bi lahko sledilo še več obtožnic.

Nekdanjega predsednika na sodišču v Washingtonu pričakujejo v četrtek, vendar je eden od njegovih odvetnikov že omenil možnost, da bi se lahko Trump zaslišanja udeležil virtualno.

Trump se je zapisal v zgodovino kot edini ameriški predsednik z dvema ustavnima obtožbama in kot edini bivši predsednik s kazensko ovadbo oziroma sedaj že s tremi kazenskimi ovadbami. Ne glede na vse pa njegova podpora med republikanskimi volivci trenutno ostaja trdna in zanesljivo vodi v anketah med kandidati za osvojitev republikanske predsedniške nominacije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta