Donaldu Trumpu vsaka obtožnica zgolj koristi

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
01.08.2023 17:09

Vsaka poteza, ki jo proti njemu sproži ameriško pravosodje, Trumpu dviguje rejting in saldo na predvolilnem računu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trump je nenehno v svojem elementu; vsi in vse, kar je proti njemu, je politično motivirano. 
EPA

Bivši ameriški predsednik Donald Trump (2017-2021) se zdi neuničljiv in nezaustavljiv na poti do nove kandidature na volitvah novembra 2024. Bolj ko ga pravosodje stiska za vrat, višji je njegov rejting med republikanskimi volivci. Z vsako procesno potezo, naj gre za poziv na sodišče ali napoved vložitve nove obtožnice, se povečajo prilivi na njegov predvolilni račun. V skladu s svojo tradicijo nenehno obrača resnico po svoje; tisto, kar je v normalnih zahodnih demokracijah sum kršitev pravnega reda in bi pokopalo vsakega politika, je za 77-letnega Trumpa politični pregon in lov na čarovnice. Svojim nasprotnikom za predsedniško nominacijo znotraj republikanske stranke pa sporoča: "Ne trošite denarja in časa, ker me ne morete premagati."

Četudi so procesi izbire republikanskega kandidata, ki naj bi se čez 15 mesecev na predsedniških volitvah najverjetneje soočil s sedanjimi 81-letnim predsednikom Joejem Bidnom, še daleč, uživa Trump 54-odstotno podporo med republikanskimi volivci za novo predsedniško nominacijo, ugotavlja najnovejša anketa časnika New York Times in kolidža Siena. Podporo ohranja, čeprav se njegove pravne težave kopičijo in je zanje doslej porabil več kot za vse druge stroške kampanje. Na drugem mestu je daleč zadaj guverner Floride Ron DeSantis s 17 odstotki podpore, s po tremi odstotki sledijo senator iz Južne Karoline Tim Scott, nekdanja guvernerka iste države Nikki Haley in bivši podpredsednik ZDA Mike Pence. Po dva odstotka podpore imata bivši guverner New Jerseyja Chris Christie in poslovnež Vivek Ramaswamy. Kandidatov za republikansko nominacijo je skupno 14, nekateri bodo verjetno odpadli še pred začetkom izbirnega procesa v začetku prihodnjega leta, drugi kmalu zatem. Pokopale jih bodo zanje porazne ankete in posledično pomanjkanje denarja.

Da se brez desetin ali stotin milijonov dolarjev v ZDA ne moreš iti politike, kaže primer prvega Trumpovega zasledovalca, konservativnega floridskega guvernerja Rona DeSantisa. Moral je odpustiti 38 sodelavcev v kampanji oziroma tretjino vseh. Odpustil jih je zaradi pomanjkanja denarja, nekatere pa tudi zaradi velikih spodrsljajev, kot je bil politični oglas, ki je vseboval posnetke iz obdobja nacizma. "Po pregledu naše organizacije od zgoraj navzdol smo sprejeli dodatne agresivne ukrepe za racionalizacijo poslovanja in postavili Rona DeSantisa v najmočnejši položaj za zmago na primarnih volitvah in poraz Joeja Bidna. DeSantis bo vodil veliko ameriško vrnitev, mi pa smo pripravljeni, da začnemo delati, ko vstopamo v pomemben mesec kampanje," je sporočila vodja njegove kampanje Generra Peck. Toda odpuščanje sodelavcev po mnenju analitikov pomeni zgolj novo dno za predsedniškega kandidata, ki je v republikanske primarne volitve letos spomladi vstopil z velikimi pričakovanji, saj so republikanski volivci nakazali pripravljenost, da se oddaljijo od Trumpa. DeSantis se je poleg vsega zameril temnopoltim, španskim in drugim "neameriškim" volivcem, saj je na Floridi podpisal vrsto spornih zakonov, ki odmevajo po celotnih ZDA. V zadnjem času je bil največ kritik deležen novi šolski program, ki priporoča, da otroke v šolah učijo, da suženjstvo ni bilo povsem slabo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta