Eden najbogatejših Rusov: Prihodnje leto v Rusiji ne bo več denarja

M.R.
03.03.2023 10:32

Potrebovali bomo tuje investitorje, je dejal oligarh Oleg Deripaska in opozoril, da bi lahko prihodnje leto Rusija občutila posledice ukrepov, ki so jih zaradi vojne v Ukrajini uvedle države Zahoda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oleg Deripaska
Reuters

Eden najbogatejših ruskih poslovnežev je opozoril, da bi finančne težave, v katerih se je znašla Rusija, lahko dosegle vrhunec leta 2024. "Prihodnje leto ne bo več denarja," je včeraj na gospodarskem forumu v Sibiriji govoril oligarh Oleg Deripaska. Hkrati je prijateljske države pozval k pomoči. "Potrebovali bomo tuje investitorje," je pripomnil. 

"Rusija bi morala še naprej razvijati tržno gospodarstvo. Tuji investitorji bodo opazovali ruske poslovneže, kako služijo in kakšni so pogoji," je dodal. Hkrati je opozoril tudi na težave, ki jih predstavlja vstop na nove trge, s katerimi upravljajo tako imenovani prijateljski narodi. 

"Zelo je težko. Pravila igre so drugačna," opozarja Deripaska, eden izmed najbogatejših ljudi na svetu. "Če pravila Svetovne trgovinske organizacije (WTO) ne veljajo za ruske podjetnike, se moramo zateči k dvostranskim sporazumom. Težave bodo z izračuni, pritisk sankcij bo resen," je napovedal. 

Njegove besede je komentirala tudi predstavnica ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskga Julija Mendel. "Kakšna predrznost," je zapisala na Twitterju. Zdi pa se, da stališče Deripaske ne sovpada z besedami ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je neposredno pred božičem obrambnemu ministrstvu zatrdil, da ni omejitev za financiranje. "Država in vlada nudita vse, kar vojska potrebuje," je dejal. 

V lanskem letu je sicer ruski bruto domači proizvod (BDP) nazadoval le za 2,2 odstotka. Številni tuji voditelji, vključno z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, so napovedovali, da se bo rusko gospodarstvo zaradi sankcij skrčilo za od 10 do 15 odstotkov. Imajo pa sankcije, ki so jih uvedle države Zahoda, pomemben učinek na ruske državljane. Neodvisna moskovska raziskovalna skupina Chronicles je opravila raziskavo, ki je pokazala, da je podpora vojni med Rusi z vsakim dnem nižja, poroča Newsweek.

Bahmut naj bi bil že skoraj obkoljen

Ukrajinski vojaki, ki se krčevito upirajo napredujočim ruskim silam v Bahmutu, so sporočili, da so praktično obkoljeni in da jim primanjkuje streliva. Na spletu so se pojavili tudi njihovi posnetki. 

Ukrajinski vojak pri Bahmutu
Reuters

Da je Bahmut praktično obkoljen, je sporočil tudi prvi mož ruske skupine plačancev Wagner Jevgenij Prigožin, ki je še dejal, da je samo še ena cesta pod nadzorom ukrajinskih sil. Pozval je ukrajinske oblasti, naj dajo svojim oboroženim silam priložnost, da se umaknejo iz mesta. 

Ruske sile Bahmut oblegajo že več mesecev, včasih tudi v valovih. "Borbe se bijejo 24 ur, položaj je kritičen," je povedal Volodimir Nazarenko, namestnik poveljnika ukrajinske narodne garde. "Pri zavzemanju mesta se ne brigajo za žrtve na svoji strani. Naloga naših sil v Bahmutu je prizadejati čim večje izgube sovražniku. Vsak meter ukrajinskega ozemlja sovražnika stane na stotine življenj," je dodal. 

Rusi so ponoči razstrelili pomemben most, ki povezuje Bahmut z bližnjo vasjo Hromove, je sporočila policija pokrajine Doneck. V pogovoru za CNN so izrazili upanje, da bodo lahko most popravili v prihodnjih dneh, saj da gre za pomembno povezavo za evakuacijo civilistov in oskrbo s strelivom. Sicer pa lahko vojska še vedno dostopa do mesta prek drugih poti in polj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta