Ukrajina odredila evakuacijo ranljivih prebivalcev iz Kupjanska

STA, A.L.
02.03.2023 20:05

Ukrajinske oblasti so danes odredile obvezno evakuacijo ranljivih prebivalcev iz mesta Kupjansk v regiji Harkov, saj se bojijo, da bi Rusija kmalu lahko ponovno zavzela mesto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V okolici Bahmuta v regiji Doneck so ruske sile medtem izvedle več novih napadov, ki pa so jih ukrajinske sile uspele odbiti, je sporočil ukrajinski generalštab.

"V Kupjansku se je začela obvezna evakuacija družin z otroki in prebivalcev z omejeno mobilnostjo. Odločitev je bila sprejeta ob upoštevanju varnostnih razmer in nenehnega obstreljevanja ozemlja s strani ruske vojske," je sporočila vojaška uprava regije Harkov.

Mesto Kupjansk, ki se nahaja na severovzhodu regije Harkov, je bilo do septembra lani pod nadzorom ruskih sil. Domačini pa se sedaj bojijo nove ruske ofenzive in ponovnega zavzetja mesta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kijev je že sredi septembra k evakuaciji pozval tudi prebivalce mesta Bahmut v regiji Doneck. Mesto je namreč že več mesecev v središču hudih spopadov v več kot letu dni trajajoči ruski ofenzivi.

Tudi danes je Rusija v okolici mesta izvedla več napadov, ki pa so jih ukrajinske sile uspele odbiti, je sporočil ukrajinski generalštab. Ob tem je opozoril, da Rusija na mesto pritiska s treh strani in si ga že več tednov prizadeva obkoliti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Bahmutu, kjer je nekoč živelo 70.000 prebivalcev, je trenutno 4500 ljudi, je danes ocenil župan mesta Oleksij Reva. "Boleče je videti, kaj sovražnikovi izstrelki delajo z našim mestom in v kaj spreminjajo našo skupnost. Do danes so Rusi uničili več kot 4400 stanovanjskih stavb," je opozoril.

Ob tem je poudaril, da je prebivalcem mesta za zdaj zagotovljen dostop do hrane, vode in higienskih izdelkov, vendar so razmere v mestu kritične, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Strokovnjaki so različnih mnenj glede strateškega pomena Bahmuta, a je ta v zadnjem času postal ključna in simbolna točka vojne v Ukrajini. Zavzetje mesta bi sicer Moskvi omogočilo nadaljnjo napredovanje do večjih mest v regiji, kot sta Kramatorsk in Slovjansk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta