(FOTO) Ruski vojaki iz Bahmuta pošiljajo sporočilo Putinu: To je je**** katastrofa!

M.R.
02.03.2023 10:25

Pojavili so se posnetki ruskih vojakov z bojišča pri Bahmutu, ki opozarjajo predsednika Vladmirja Putina na nevzdržno stanje. Z ukrajinske strani prihajajo informacije, da lahko Rusi Bahmut zavzamejo le, če ga bodo obkolili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizor iz obleganega Bahmuta
Reuters

Ameriška televizija CNN je sinoči predvajala posnetke, na katerih ruski vojaki govorijo, da imajo dovolj slabih pogojev v Ukrajini. Nek vojak je povedal, da so njegovo enoto že šestkrat dopolnili z mobiliziranimi vojaki. Ruskega predsednika Vladimirja Putina je pozval: "Na nikogar več se ne moremo obrniti." 

Predvajan je bil tudi posnetek ruskega vojaka, ki je povedal, da je položaj na terenu v vzhodni Ukrajini "totalna je**", pri tem pa poudarja, da se je eden od tankov njegove enote vžgal. "Pozdrav neposredno s prve linije. Dokaz iz prve roke o tem, kar se tu dogaja. To je je**** katastrofa!" je povedal. 

Ukraine - Bakhmut - Soldiers
Reuters

Zelenski: Stanje na vzhodu je izjemno težko

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da je položaj na vzhodu države, kjer ruske sile v zadnjih tednih napredujejo, izjemno težak, še posebej pri Bahmutu. 

"Položaj na bojišču je še vedno težak, še posebej v regijah Doneck in Lugansk. Tam se dobesedno bije bitka z vsak ped ukrajinskega ozemlja," je povedal in dodal: "Zato je hitrost usodna. Hitrost pri sprejemanju in uresničevanju odločitev, pošiljanju zalog, urjenju ... Hitrost rešuje življenja, hitrost vrača varnost," je poudaril. 

Reuters

Ukrajinske sile še naprej branijo položaje v razdejanem Bahmutu, kjer jih nenehno oblegajo ruski vojaki, ki si želijo prve večje zmage na bojišču v zadnjih šestih mesecih, poroča agencija Reuters. Rusija meni, da bi zavzetje Bahmuta odprlo pot popolnemu nadzoru nad preostalim delom Donbasa, ki meji na Rusijo. To je tudi eden glavnih ciljev invazije, ki jo je Rusija sprožila 24. februarja lani. 

Reuters

Ukrajina sicer ocenjuje, da Bahmut nima tako velikega strateškega pomena, kljub temu pa se tam ukrajinski vojaki srdito upirajo ruskim silam. Ukrajinski poslanec Sergij Rahmanin je dejal, da bi lahko Bahmut branili v nedogled. "Verjamem, da bomo prej ali slej verjetno morali zapustiti Bahmut. Braniti ga za vsako ceno ni smiselno," je dodal. 

Streljanje ukrajinskega topništva na položaje ruskih vojakov.
Reuters

Hkrati je povedal, da Bahmut branijo zaradi dveh ciljev: povzročiti nasprotniku čim večje število žrtev in ga prisiliti, da uporabi čim večjo količino streliva ter drugih resursov. 

Ždanov: Rusi lahko zavzamejo Bahmut le, če ga obkolijo

Bitka za Bahmut se je začela pred približno sedmimi meseci, v zadnjih tednih pa so ga Rusi obkolili s treh strani. Ukrajinskim silam je preostal le izhod proti zahodu. "Obstaja nevarnost, da bo naša garnizija v Bahmutu obkoljena," je dejal vojaški analitik Oleh Ždanov v objavi na YouTubu, v kateri je kot "kritično" ocenil stanje na bojišču. 

Ukrajinski vojaki v Bahmutu
Reuters

Pojasnil je, da ruski sovražnik skuša presekati povezavo ukrajinskih sil. "Ruske sile ne morejo zmagati v uličnih bitkah v Bahmutu ali pa mesta zavzeti z neposrednim napadom. Zavzamejo ga lahko le tako, da ga obkolijo," je povedal.

Reuters

 

Pojasnil je, da so ukrajinske sile pod neizprosnim pritiskom, da zapustijo vzhodno obalo reke v Bahmutu, pri tem pa je dodal, da so ruski napadi stalni. "Okrepitve vozijo v tovornjakih, v istih pa odvažajo svoje ranjence. Ta proces je nenehen, kot tekoči trak, 24 ur dnevno," razlaga Ždanov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta