Ema: AstraZenecino cepivo po prvih ugotovitvah ni krivo za smrt v Avstriji

STA, A.L.
10.03.2021 20:47
Cepivo AstraZenece glede na preliminarno preiskavo Evropske agencije za zdravila (Ema) ni povzročilo smrti medicinske sestre v Avstriji, o kateri so poročali pred dnevi, so danes sporočili iz Eme.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Reuters

"Trenutno ni znakov, da bi cepljenje povzročilo ta zdravstvena stanja, ki niso med stranskimi učinki," so zapisali v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani Eme. Gre za strjevanje krvi, zaradi katerega je deset dni po cepljenju s cepivom AstraZenece umrla 49-letna medicinska sestra v Avstriji, in pljučno embolijo, zaradi katere so morali po cepljenju v bolnišnico sprejeti še 35-letnico.

Pristojni avstrijski organ je zaradi teh dveh primerov v petek začasno ustavil cepljenje z okoli 6000 odmerki cepiva AstraZeneca iz sporne serije, uporabljene v Zwettlu, kjer sta bili cepljeni obe ženski.

Serijo ABV5300, v kateri je bilo približno milijon odmerkov cepiva, je prejelo 17 držav članic EU, Slovenije ni bilo med njimi. Nekatere so se tako kot Avstrija preventivno odločile, da prekinejo cepljenje s cepivom iz te serije, so še navedli v evropski agenciji. Do torka so sicer prejeli še dve poročili o težavah po cepljenju s to serijo, podobnih tistim, ki sta jih imeli ženski v Avstriji.

Emin odbor za varnost preiskuje kakovost cepiva v seriji, čeprav je napaka v kakovosti na tej stopnji malo verjetna, so pojasnili na Emi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta