ESČP obsodilo Rusijo zaradi diskriminacije istospolnih parov

STA, A.L.
17.01.2023 15:24

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je danes obsodilo Rusijo zaradi diskriminacije istospolnih parov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Skladno z evropsko konvencijo o človekovih pravicah morajo namreč države istospolnim parom zagotoviti določeno obliko pravnega priznanja, česar pa Rusija noče storiti, je v obrazložitvi zapisal veliki senat sodišča.

Do obsodbe ESČP je prišlo potem, ko so se tožniki, trije istospolni pari, v Rusiji želeli poročiti, oblasti pa so jih zavrnile z obrazložitvijo, da ruska zakonodaja zakonsko zvezo opredeljuje kot zvezo med moškim in žensko. Poleg tega po mnenju ruske vlade večina Rusov homoseksualnost zavrača, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ESČP je to obrazložitev zavrnilo, saj demokracija po mnenju sodišča v Strasbourgu ne pomeni, da imajo stališča večine vselej prednost, temveč je njeno bistvo vzpostavitev ravnovesja.

Rusija je bila marca lani izključena iz Sveta Evrope in ni več članica evropske konvencije o človekovih pravicah, katere spoštovanje zagotavlja ESČP.

Vendar pa na ESČP še vedno poteka več tisoč postopkov proti Rusiji, vsi pa so se začeli še preden je bila država uradno izključena iz Sveta Evrope. Skladno s konvencijo o človekovih pravicah je Rusija tako še vedno zavezana k izvajanju sodb iz teh postopkov, vendar pa so v Moskvi že napovedali, da sodb ESČP ne bodo priznali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta