EU s paketom sankcij, "ki bo močno bolel Rusijo", Biden v Beli hiši: Kdo je Putinu dal pravico, da razglaša nove države?

STA, Va
22.02.2022 19:09

"Dogaja se to, kar je državni sekretar Blinken prejšnji teden opisal v Varnostnem svetu Združenih narodov. Zrežirani incidenti, zrežirana seja ruskega sveta za nacionalno varnost, sedaj pa politična provokacija priznanja dveh tako imenovanih neodvisnih držav, kar je jasna kršitev mednarodnega prava. To ne sme nikogar pretentati in za dejanja ni opravičila," je ob napovedi sankcij za rusko "invazijo" povedal ameriški predsednik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladimir Putin
EPA

Najbolje bi bilo, če se Ukrajina odpove Natu in ostane nevtralna, je danes dejal ruski predsednik Vladimir Putin, potem ko je dobil zeleno luč parlamenta za napotitev ruske vojske zunaj ruskih meja. Odločitev, ali bo vojsko poslal na vzhod Ukrajine, bo odvisna od razmer na terenu, je povedal.

Sporočil je tudi, da je Rusija priznala separatistični republiki Doneck in Lugansk znotraj njunih razširjenih meja ter da dogovora iz Minska ne obstajata več.  "V tem smislu ne, dogovorov iz Minska ni več. Zakaj bi jih izvajali, če priznavamo neodvisnost teh republik?" je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal na novinarski konferenci.

V Moskvi so sporočili še, da je Rusija z regijama na vzhodu Ukrajine vzpostavila diplomatske odnose. Doslej ni bilo povsem jasno, ali je Putin v ponedeljek priznal neodvisnost celotnih ukrajinskih regij Lugansk in Doneck ali zgolj samooklicanih republik, ki ju dejansko nadzorujejo proruski separatisti in zavzemata približno tretjino celotnega ozemlja regij.

Putin je tudi pozval k "demilitarizaciji" Ukrajine. "Če bodo naši tako imenovani partnerji založili oblasti v Kijevu s sodobnim orožjem, potem je glavna točka določena stopnja demilitarizacije današnje Ukrajine," je dejal. "Nisem rekel, da bodo vojaki šli tja takoj po našem srečanju z vami tukaj," je rekel novinarjem. "Nemogoče je predvideti kakršenkoli konkreten obris možnih dejanj, odvisno je od konkretnih razmer na kraju samem, na terenu," je dodal.

Biden: Nove sankcije bodo daljnosežnejše kot leta 2014

Vse kaže, da Rusija še naprej načrtuje napad z vsemi sredstvi na Ukrajino, je v Bruslju dejal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, po izrednem sestanku zaveznic in Ukrajine. Najnovejše poteze Rusije so po njegovih besedah nadaljnja invazija v že napadeni državi, saj se je ruska invazija Ukrajine zgodila že leta 2014.

Predsednik ZDA Joe Biden je v današnjem nagovoru iz Bele hiše sporočil, da ZDA v odgovor na zaostrovanje razmer na vzhodu Ukrajine zaradi dejanj Rusije uvajajo nove sankcije, ki bodo daljnosežnejše od tistih leta 2014, ko si je Rusija prisvojila ukrajinski polotok Krim. Med drugim je naznanil blokado dostopa Rusije do zahodnih finančnih trgov. Predsednik ZDA je napovedal sankcije proti dvema ruskima finančnima ustanovama oziroma bankama ter sankcije na ruski suvereni dolg. Slednje pomeni blokado ruskega dostopa do mednarodnih financ in da Rusija ne bo več mogla prodajati oziroma financirati svojega dolga. Sankcije bodo ZDA uvedle tudi proti pripadnikom ruske elite in njihovim družinam. Biden pri tem ni omenil, ali bodo sankcije uvedli tudi proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. "Kot sem obljubil, plinovod Severni tok 2 ne gre naprej," je še dejal predsednik ZDA. Dodal je, da imajo ZDA pripravljenih še več ukrepov.

Rusko priznanje neodvisnosti republik Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine je Biden označil za "brezobzirno kršitev mednarodnega prava": "Če bo nadaljeval, smo pripravljeni nadaljevati s sankcijami. Kdo v božjem imenu mu je dal pravico, da razglaša nove države?" 

Kljub novim sankcijam in obsodbam ruskega početja je Biden na koncu govora, po katerem ni sprejemal vprašanj, pustil odprto možnost za nadaljevanje diplomacije. Konec tedna je predvideno srečanje ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova in ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna, po katerem je načelna možnost tudi za vrh Biden-Putin. "Še je čas za odvrnitev najhujšega scenarija. ZDA so skupaj z zavezniki odprte za diplomacijo, če bo resna. Rusijo bomo sodili po dejanjih, ne besedah. Karkoli bo storila naprej, bomo odgovorili z enotnostjo, jasnostjo in prepričanjem," je dejal Biden.

"Dogaja se to, kar je državni sekretar Blinken prejšnji teden opisal v Varnostnem svetu Združenih narodov. Zrežirani incidenti, zrežirana seja ruskega sveta za nacionalno varnost, sedaj pa politična provokacija priznanja dveh tako imenovanih neodvisnih držav, kar je jasna kršitev mednarodnega prava. To ne sme nikogar pretentati in za dejanja ni opravičila," tako ameriški predsednik.

V nadaljevanju je ponovno priznal, da bodo ceno plačali tudi ameriški potrošniki v obliki višjih cen energije. "Moja vlada uporablja vsa sredstva, ki so ji na razpolago, da zaščiti podjetja in potrošnike pred višjimi cenami. Ukrepal bom tako, da bo bolečina sankcij usmerjena v rusko ekonomijo, ne našo," je dejal. 

Poudaril je še pomen enotnosti zaveznikov in partnerjev proti ruski agresiji. "Na vsakem koraku izkazujemo našo enotnost, na kar Putin ni računal. Enotni smo proti agresiji in za obrambo zaveznikov v Natu," je zatrdil: "Svet je včeraj slišal potvarjanje zgodovine nazaj za stoletje ... Ampak ne bom šel v to, ker nič od tega, kar je povedal, ne kaže interesa za resen dialog. Napadel je pravico Ukrajine do obstoja. Z vojno grozi tudi drugim državam, če se ne zadovolji njegovim zahtevam." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta