Odziv na zaostritev ukrajinske krize: Putinovi dve fronti

V. B.
22.02.2022 12:14

Zbiramo odzive sloveskih strokovnjakov na rusko priznanje dveh ukrajinskih proruskih regij Lugansk in Doneck, ki odmevata po vsem svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Dr. Denis Mancevič, politolog in nekdanji diplomat, zdaj direktor in partner v družbi Herman & partnerji: "Ko je ruski predsednik Vladimir Putin pred meseci začel kopičiti vojsko ob mejah Ukrajine, je želel stopnjevati pritisk na dveh, med seboj povezanih frontah: prisiliti uradni Kijev v začetek neposrednih pogajanj s separatisti v Donbasu in spoštovanje sporazumov iz Minska ter - širše gledano - doseči koncesije od ZDA glede zaustavitve širitve zveze Nato na vzhod. Čeprav je sprva kazalo na diplomatski napredek, se je ta predčasno zaustavil - pokazalo se je, da imajo zahodne države premalo političnega vpliva na Kijev, obenem so postajale vse glasnejše napovedi iz Kremlja, da bo sledil krimski scenarij. Medtem ko je bila vsa pozornost svetovnih voditeljev in medijev usmerjena v napoved točnega datuma domnevne širše ruske invazije v Ukrajino, se je ta pripravljala tam, kjer konflikt obstaja že osem let - v Donbasu. A če je še pred dnevi Putin sam zatrjeval, da priznanje obeh separatističnih republik ni prava pot, si je kot kaže premislil. In s tem celo sam pokopal sporazuma iz Minska, prvega in drugega, za realizacijo katerih si je Moskva tako močno in dalj časa prizadevala.

Odločitev o priznanju tako ni presenetljiva, a se bo dolgoročno pokazala kot strateška napaka. Cena, ki jo bo Rusija za to plačala, bo zelo visoka, gospodarsko in politično. Ozemeljska celovitost Ukrajine se tako še naprej cefra na koščke brez jasne perspektive, medtem ko Evropska unija precej medlo in pasivno opazuje, kako se ob njenih mejah soočata dve jedrski velesili  - z vojaško silo namesto z besedami in diplomacijo. EU se mora iz kratke zgodovine zadnjega desetletja naučiti, da bo morala za evropsko varnost bistveno bolj odločno poskrbeti sama."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta