EU uvedla dodatne sankcije proti ruski najemniški skupini Wagner

STA, A.L.
14.04.2023 07:39

Evropska unija je v četrtek na seznam sankcioniranih entitet uvrstila rusko najemniško vojaško skupino Wagner, ki "aktivno sodeluje v ruski vojni proti Ukrajini," so sporočili iz Bruslja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Skupino Wagner je EU februarja že uvrstila na drug seznam sankcij zaradi kršenja človekovih pravic in destabilizacije držav v Afriki.

Skupino Wagner so v četrtek dodali tudi na seznam sankcij EU "zaradi dejanj, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko celovitost, suverenost in neodvisnost Ukrajine". To, da je skupina Wagner dvojno sankcionirana, poudarja mednarodno razsežnost in resnost dejavnosti skupine ter njen destabilizacijski vpliv na države, v katerih deluje, so zapisali pri Svetu EU.

Svet EU je na seznam sankcij dodal tudi ruski medij RIA FAN, ki je del skupine Patriot Media Group, katere upravni odbor vodi Jevgenij Prigožin, vodja skupine Wagner. RIA FAN je na seznamu pristal zaradi objavljanja provladne propagande in dezinformacij, je še sporočil Svet EU.

EU je proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino v zadnjem letu sprejela deset svežnjev sankcij. Sankcije EU v zvezi z dejanji, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko celovitost, suverenost in neodvisnost Ukrajine, zdaj veljajo za skupno 1473 posameznikov in 207 subjektov.

Za posameznike in subjekte, ki so se znašli na seznamu sankcij EU, veljajo zamrznitev sredstev v EU, prepoved potovanj in prepoved financiranja njihovih dejavnosti s strani katere koli osebe ali podjetja iz EU.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta