Rusija: Ukrajinske sile v Bahmutu so odrezane

STA, M.R.
13.04.2023 16:30

Ruske oblasti so sporočile, da so odrezale ukrajinske sile v mestu Bahmut na vzhodu države ter da jim preprečujejo vstop in izstop iz mesta. Nemčija je Poljski odobrila dobavo bojnih letal Ukrajini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Položaj ukrajinske vojske v bližini Bahmuta.
Reuters

Kljub temu pa vodja ruske najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin opozarja, da je še prezgodaj trditi, da je Bahmut obkoljen. Ukrajina je ruske trditve že zavrnila. "Zračne sile zagotavljajo podporo napredujočim enotam, blokirajo premike rezerv ukrajinske vojske v mesto in možnost umika sovražnikovih enot," je v izjavi sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Ob tem je navedlo, da Wagnerjeve sile nadaljujejo z intenzivnimi spopadi v mestu.

Tiskovni predstavnik ukrajinskih sil Sergij Čerevati je trditve Moskve že zavrnil, češ da niso skladne z dogajanjem na terenu. Pojasnil je, da ukrajinske sile še vedno lahko dostavljajo vojaško opremo in zdravila ter evakuirajo ranjene vojake.

Mesto Bahmut, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči, čeprav po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Kijev sicer trdi, da je Bahmut ključnega pomena za zadrževanje ruskih sil na celotni vzhodni fronti, ukrajinska strategija pri obrambi Bahmuta pa naj bi bila predvsem zmanjšati zmožnost Rusije, da bi v prihodnjih mesecih napredovala ali začela morebitno novo ofenzivo, in pridobiti čas, da se ukrajinske sile pripravijo na lastno protiofenzivo.

Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski je v ponedeljek obtožil Rusijo, da na območju Bahmuta uporablja taktiko požgane zemlje, podobno kot v Siriji. "Stavbe in položaje uničujejo z zračnimi napadi in artilerijskim ognjem. Razmere so težke, vendar pod nadzorom," je dejal.

Dodal je, da so ukrajinske enote junaško prestale rusko ofenzivo v Bahmutu in uspele izčrpati enote Wagnerja, tako da je bil "sovražnik zdaj prisiljen uporabiti posebne sile redne ruske vojske".

Nemčija Poljski dovolila dobavo bojnih letal Ukrajini

Nemška vlada je danes Poljski odobrila dobavo bojnih letal sovjetske izdelave MiG-29 Ukrajini. Gre za letala iz nekdanjih zalog narodne ljudske armade Nemške demokratične republike, ki jih je Berlin leta 2002 prodal Varšavi. Poljska je Nemčijo namreč danes zaprosila za dovoljenje za dobavo lovcev MiG-29 Ukrajini, ki jih je leta 2002 prejela od Berlina. Pogodbe, sklenjene ob dobavi nemške vojaške opreme, praviloma določajo, da se mora z njihovo dobavo v druge države strinjati nemška vlada.

Ta je vlogo odobrila v le nekaj urah. Nemški obrambni minister Boris Pistorius je odločitev vlade že pozdravil. "To dokazuje, da se je na Nemčijo mogoče zanesti," je dodal.

Minister, ki je trenutno na obisku v zahodnoafriški državi Mali, je popoldne oznanil, da je Nemčija prejela prošnjo Poljske. Vendar pa takrat ni želel komentirati, ali je naklonjen njeni odobritvi. Dejal je le, da ima o tej zadevi svoje mnenje, "vendar pa vsakega mnenja ni treba javno deliti". "Moje stališče lahko uganete sami," je še dodal.

Slovaška je Ukrajini dobavila nekaj svojih bojnih letal MiG-29.
Profimedia

Poljska bo sedaj lahko Ukrajini dobavila bojna letala MiG-29 iz nekdanjih zalog narodne ljudske armade Nemške demokratične republike. Od 23 lovcev, ki jih je Varšava prejela leta 2002, jih je po navedbah svetovalca poljskega predsednika Andrzeja Dude Jaceka Siewiere danes na zalogi približno ducat.

Do prošnje Poljske sicer prihaja le teden dni potem, ko je poljski predsednik Duda med obiskom ukrajinskega kolega Volodimirja Zelenskega v Varšavi potrdil, da je Poljska Ukrajini že predala osem bojnih letal MiG-29. V teku naj bi bile priprave na dobavo še šestih lovcev.

V okviru vojaške pomoči namerava Poljska Ukrajini v prihodnosti poslati tudi vseh svojih 28 bojnih letal tipa MiG-29. Kot prva pa je že konec marca štiri bojna letala Ukrajini predala Slovaška.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta