Evropska agencija za zdravila preverja, ali imajo primeri vnetja srčne mišice kaj s cepivom proti covidu-19

STA, VČ
29.04.2021 18:04
Preučujejo cepiva, osnovana na tehnologiji informacijske mRNK. V Evropi sta to cepivi Pfizerja in BioNTecha ter Moderne.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Strokovnjaki Evropske agencije za zdravila (Ema) preučujejo primere vnetja srčne mišice po cepljenju s cepivom proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer in BioNTech ter Moderna.

"Trenutno ni znakov, da bi bili ti primeri povezani s cepivom," so zagotovili v Emi. Dodali so, da je vnetje srčne mišice oziroma miokarditis pogostejši pri okuženih z novim koronavirusom. Koliko primerov obravnavajo, niso navedli.

Preučujejo cepiva, osnovana na tehnologiji informacijske mRNK. V Evropi sta to cepivi Pfizerja in BioNTecha ter Moderne.

Raziskovalci v Izraelu so ugotovili, da se je pri enem od 100.000 cepljenih s Pfizerjevim cepivom pojavil miokarditis. Skupaj so našli 62 primerov, večinoma je šlo za moške, stare od 18 do 30 let. Dva bolnika, moški in ženska, sta umrla. Večina primerov, 56, se je pojavila po cepljenju z drugim odmerkom.

Miokarditis je vnetje srčne mišice, ki ga običajno povzroči virus. Najpogosteje se pojavi pri moških, mlajših od 50 let, je pojasnil kardiolog z münchenske klinike Schwabing Bernhard Nagel. Po njegovem mnenju je malo verjetno, da so primeri vnetja srčne mišice povezani s cepivi mRNK. To bolezen je mogoče zdraviti z zdravili, je povedal. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta