Evropska komisija: Vesel brez komentarja, pogovori se bodo nadaljevali

Jon Knez Jon Knez
29.08.2024 06:00

Znana so imena 23 komisarskih kandidatov. Ursula von der Leyen čaka še na kandidate iz Belgije, Bolgarije in Italije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Vesel ni želel komentirati vsebine pogovora s predsednico Evropske komisije.
Klara Gojčič/Državni zbor

Tomaž Vesel, kandidat za evropskega komisarja, se je včeraj v Bruslju sestal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. O čem sta se pogovarjala, ostaja skrivnost. Vesel ni želel govoriti o podrobnostih, dejal nam je le, da je šlo za spoznavni dogovor in da se bosta v kratkem še srečala. Predsednica te dni opravlja pogovore s kandidati za evropske komisarje, ki so jih države članice EU predlagale na novo. S tistimi, ki bodo ostali v komisiji, se je že pogovorila. 

Kateri resor bo dodeljen Veselu in drugim kandidatom, bo znano sredi septembra. Konec septembra in oktobra pa kandidate čakajo zaslišanja pred pristojnimi odbori v Evropskem parlamentu. Temu bo sledilo potrjevanje celotne komisije na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, predvidoma v drugi polovici oktobra ali novembra. 

Znana so imena 23 komisarskih kandidatov. Včeraj sta kandidatko oziroma kandidata predlagali še Portugalska in Danska. To sta nekdanja portugalska finančna ministrica Maria Luís Albuquerque in danski minister za razvoj Dan Jorgensen. Trenutno razmerje v spolih je 17 proti 7 v korist moških. Ursula von der Leyen čaka še na kandidate iz Belgije, Bolgarije in Italije. Je pa zaradi prenizkega števila kandidatk začela pritiskati na nekatere manjše države, da bi namesto kandidatov predlagali kandidatke, piše bruseljski Politico. Nagrada za menjavo spola naj bi bila boljši resor. Ena teh držav je Malta. Times of Malta piše, da naj bi Ursula von der Leyen na njihovo vlado pritiskala, naj umakne kandidaturo Glenna Micallefa, svetovalca premierja Roberta Abele, in predlaga žensko. Pritiskala naj bi na vsaj še dve državi. 

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu ter podpredsednik vlade Matej Arčon je, kot poroča Slovenska tiskovna agencija, na vprašanje, ali se je predsednica komisije s takšno prošnjo obrnila tudi na slovensko vlado, dejal, da Ursula ​von der Leyen ne komentira pogovorov s kandidati. "Stališče naše vlade je jasno, kandidata sta potrdila vlada in pristojni odbor državnega zbora. Mi si želimo vse najboljše in seveda, da dobimo tudi ustrezen resor," je povedal na današnji tiskovni konferenci po seji vlade.

Dnevnik je včeraj poročal, da naj bi Ursula von der Leyen premierju Robertu Golobu, še preden se je sestala z Veselom, dejala, da si želi, da bi bil Janez Lenarčič še naprej evropski komisar, in da naj bi bila pripravljena Sloveniji v tem primeru ponuditi višji komisarski resor. Tako v kabinetu predsednika vlade kot v Lenarčičevem kabinetu informacije niso želeli komentirati. 

Ursula von der Leyen bo sicer v ponedeljek, 2. septembra v Sloveniji. Udeležila se bo Blejskega strateškega foruma, pred tem bosta z Golobom obiskala Črno na Koroškem. Ogledala si bosta razstavo o posledicah lanskih poplav in rekonstrukcijo ceste, obnovljene s sredstvi iz solidarnostnega sklada. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta