Tomaž Vesel opravil spoznavni pogovor z Ursulo von der Leyen, pogovora ne želi komentirati

Va, J.K., STA
28.08.2024 13:32

Vesel podrobnosti pogovora ni želel komentirati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Vesel pred pristojnim odborom DZ.
Sašo Švigelj

Kandidat za evropskega komisarja iz Slovenije Tomaž Vesel je danes v Bruslju opravil spoznavni pogovor s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ki sestavlja svojo novo komisarsko ekipo. O podrobnostih pogovora ni želel govoriti. Dejal je le, da je šlo za prvo, spoznavno srečanje, in da se bosta s predsednico komisije še srečala. 

Von der Leyen, ki jo je Evropski parlament sredi julija vnovič imenoval za predsednico Evropske komisije, je sredi meseca začela pogovore s komisarskimi kandidati. Najprej se je pogovorila s sedanjimi evropskimi komisarji, ki so jih države znova predlagale za člane komisije, zdaj pa začenja še pogovore z novinci.

Ni še znano, vodenje katerega resorja bi lahko prevzel nekdanji predsednik slovenskega računskega sodišča, ki je doslej med preferencami izpostavljal področja proračuna, administracije in širitve EU.

Pričakovati je sicer, da bo predsednica komisije s kandidati in kandidatkami opravila še več krogov pogovorov. Tako naj bi se v kratkem znova pogovorila tudi z Veselom. Prav tako je v stikih z voditelji držav članic.

Predlog sestave nove komisije z razdelitvijo resorjev bo von der Leyen predvidoma predstavila sredi septembra, oktobra pa nato kandidate čakajo zaslišanja pred pristojnimi odbori Evropskega parlamenta. Sledilo bo še potrjevanje celotne komisije na plenarnem zasedanju parlamenta, kar bi se lahko zgodilo v drugi polovici oktobra ali novembra.

Za zdaj so znana imena 23 komisarskih kandidatov, 17 je moških. Danes sta namreč svoja kandidata predlagali še Portugalska in Danska. Prva predlaga nekdanjo finančno ministrico Mario Luis Albuquerque, druga pa ministra za razvojno sodelovanje in globalno podnebno politiko Dana Jorgensona.

Trenutno razmerje med kandidati in kandidatkami nemški političarki otežuje uresničitev cilja, da bi bila prihodnja Evropska komisija spolno uravnotežena. Po poročanju bruseljskega spletnega biltena Politico naj bi tako von der Leyen pritiskala na nekatere manjše države članice, da bi kandidata zamenjale s kandidatko. Med njimi so po navedbah Politica Malta in še vsaj dve drugi članici. Poleg tega naj bi si prizadevala, da žensko predlagajo članice, ki v Bruselj še niso poslale imena svojega kandidata oziroma kandidatke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta