Finska najbolj primerna za tiste, ki si želijo turizma med divjimi živalmi, Slovenija vodi v svoji kategoriji

M.R.
05.09.2019 18:50

Britanska agencija True Luxury Travel, ki skrbi za bogatejše turiste, je objavila lestvico držav, potencialnih destinacij, ki najbolje skrbijo za divje živali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miha Krofel

Na prvem mestu je Finska, na drugem sta Švedska in Brazilija, sledijo pa še Kanada in ZDA. Na desetem mestu je Slovenija, ki ima toliko indeksnih točk kot Nemčija na osmem mestu, Poljska na devetem ter Italija in Venezuela na enajstem oz. dvanajstem mestu. 
Izmed več kot 100 držav se je Finska s precej značilnimi in številnimi raznolikimi živalskimi vrstami izkazala za najbolj okoljsko vzdržno državo. Poleg tega je kar 73 odstotkov države prekritih z gozdom. 

V eni kategoriji vodi tudi Slovenija

Omenjena agencija pa je v eni izmed kategorij na prvo mesto postavila tudi Slovenijo. Naša država je na prvem mestu po indeksu okoljske blaginje, ki ne upošteva le materialnega blagostanja državljanov, temveč tudi veselje do vsakodnevnega življenja in perspektivo za še boljše življenje v prihodnosti, pri čemer ima naravno okolje veliko vlogo. V tem pogledu je Slovenija na prvem mestu, odkar merijo ta indeks. 
Na drugem mestu je letos Velika Britanija, Finska je tretja, četrti pa je Luksemburg. Izmed naših sosed je najvišje Avstrija, ki zaseda osmo mesto, Hrvaška pa je na 14. mestu. 
Visoko se Slovenija uvršča tudi na lestvici držav, z največjim deležem ozemlja, ki je bodisi pod delno ali popolno zaščito. Več kot 50 odstotkov ozemlja je na tak ali drugačen način zaščitenih v Venezueli (več kot 54 odstotkov ozemlja) in tudi v Sloveniji (več kot 53 odstotkov). Visoko se na tej lestvici uvrščajo še Tanzanija, Zambija in Namibija. 

Narodni parki

Po starosti narodnih parkov je na prvem mestu Mongolija. Ta je prvi narodni park razglasila že leta 1783, skoraj sto let pozneje (leta 1872) so to storile ZDA, Avstralija pa leta 1879. Prva evropska država se je z narodnim parkom ponašala Španija, ki je del svojega ozemlja za narodni park razglasila leta 1918, leto pozneje pa Švedska. Največ narodnih parkov ima sicer Avstralija, kar 685, druga je Kitajska, ki jih ima 208, tretja pa je Tajska (138). 
Država z največ vrstami divjih živali je Kanada (6666), sledijo ZDA (2341), Španija (933) in Avstralija (854).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta