(FOTO) Greto Thunberg med protestom na Norveškem odstranila policija

STA, A.L.
01.03.2023 15:55

Na posnetkih norveških medijev je videti, kako policistki odneseta Thunberg stran od vhoda ministrstva za finance, kjer je sede protestirala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Norveška policija je danes na silo odstranila demonstrante, vključno s švedsko podnebno aktivistko Greto Thunberg, ki so protestirali proti obratovanju vetrne elektrarne, saj ta po sodbi vrhovnega sodišča iz leta 2021 krši pravico pripadnikov ljudstva Sami do vzreje severnih jelenov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protesti pred več ministrstvi v Oslu so bili usmerjeni proti uporabi vetrnih turbin na zemljiščih v norveški regiji Fosen na zahodu države, ki se uporabljajo za vzrejo severnih jelenov. Med protestniki je bilo veliko pripadnikov avtohtonega ljudstva Sami, znanega po vzreji severnih jelenov.

Reuters

Na posnetkih norveških medijev je videti, kako policistki odneseta Thunberg stran od vhoda ministrstva za finance, kjer je sede protestirala. Kasneje so jo odstranili tudi z drugega protesta, ki je potekal pred ministrstvom za podnebje in okolje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Turbine v regiji Fosen še vedno obratujejo, čeprav je norveško vrhovno sodišče oktobra 2021 odločilo, da projekt krši pravico pripadnikov ljudstva Sami do vzreje severnih jelenov na območju. Protestniki zahtevajo, da vlada vetrno elektrarno odstrani.

EPA

Protesti so se v norveški prestolnici sicer začeli že minuli četrtek, Thunberg pa se jim je pridružila v nedeljo. "Ta boj je pomemben, ker gre za kršenje človekovih pravic," je povedala za norveško televizijo TV2.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta