(FOTO in VIDEO) Srbska skupščina konstituirana: Opozicija glasno protestirala proti volilni kraji

J.K.
06.02.2024 12:13

Poslanci SNS so zaprisegli v dvorani, poslanci opozicije pa na hodniku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Opozicijski poslanci na čelu s poslanko Mariniko Tepić so ob začetku seje vstali in glasno protestirali proti volilni kraji. 
Reuters

V Beogradu je danes v srbski narodni skupščini potekala ustanovna seja parlamenta. Takoj po pričetku seje so predstavniki opozicije, kot so napovedali, vstali, dvignili transparente in glasno protestirali proti kraji in nepravilnostim na predčasnih volitvah, ki so bile 17. decembra.

Z žvižgi in vzkliki so motili sejo, kmalu pa so vstali tudi poslanci vladajoče Srbske napredne stranke (SNS) in koalicijskih strank ter protestirali proti opoziciji. Na balkonu parlamentarne dvorane so izobesili transparent "Dosovski lopovi, spet želite ropati Srbijo, ne bo šlo". Poslanci SNS so tudi dvignili transparente z napisi "Kosovo je Srbija" in tabele z uspehi vlade. 

Opozicija je protestirala že na ustanovni seji srbske skupščine. 
Reuters
EPA
Vučićevi poslanci opoziciji niso ostali dolžni.
Reuters

Sejo je vodil najstarejši poslanec Stojan Radenović. Pred prisego poslancev je opozicija zapustila dvorano. Seja se je zaključila s prisego, ki so jo opozicijski poslanci opravili na hodniku. "Prisege nismo želeli opraviti v istem prostoru z ljudmi, ki so mandate dobili s krajo volitev, ki vsakodnevno kršijo zakone in jim besedilo zaprisege ne pomeni nič," so poslanci opozicije povedali za N1 Srbija. 

Reuters

Ena od osrednjih figur opozicije Marinika Tepić iz Stranke svobode in pravice, ki je s še drugimi strankami povezana v koalicijo Srbija proti nasilju, je dejala, da je poslance opozicije v dvorani spremljal kordon policije. "Policisti so nas potiskali, se zaletavali v nas in nam želeli preprečiti, da bi se sprehajali po dvorani," je povedala po seji. Da je partijska policija nad zakonom in da so se vsi zaposleni na notranjem ministrstvu s tem postavili na stran Vučića, je dodala. "Ne vem, kako bomo delali v skupščini. Vladajo izredne razmere, da ne rečem vojne. Ostali bomo v skupščini, to je naše delovno mesto."

Opozorila je tudi, da so policisti opozicijskim poslancem pred sejo pregledovali avtomobile. "Najprej so pregledali naše prostore, nato so z nekimi napravami pregledovali še naše avtomobile. Ker se nas ne smejo dotikati, so nam ukazali, da jim pokažemo naše torbe," je še povedala Marinika Tepić.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta