(FOTO in VIDEO) Ta startup je premagal Teslo s prvim avtonomnim električnim tovornjakom na svetu

Gr.G.
23.04.2021 07:27
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Einride

Švedski startup Einride, ki so ga ustanovili leta 2016, je po pisanju revije Forbes prvi, ki mu je uspelo na ceste postaviti avtonomno električno tovorno vozilo. Ne Tesla, ne Waymo, Uber, Lyft ali kateri izmed drugih večjih proizvajalcev tovornih vozil. 29-letni soustanovitelj podjetja in direktor trženja Linnéa Kornehed je pojasnil, kako jim je to uspelo.

Einride
Einride

Pokazatelj moči, ki se skriva za razvojem Einride so med drugim velike in priznane blagovne znamke, ki so že sklenile partnerstvo z družbo. Med njimi so Coca Cola, Lidl, Oatly, Ericsson, Electrolux. Elekrični tovornjak, ki so ga pri Einride opremili za avtonomno vožnjo, so preizkusili tudi na dirkališču priljubljene avtomobilistične oddaje Top Gear

Einride električnih tovornih vozil ne proizvaja sam, niti jih ne prodajajo. Vozila imenujejo "Pod's", podobno kot denimo Apple so zadolženi za obliko, tehnologijo in blagovno znamko ter nadzirajo verigo proizvodnje, sestave in logistike. Ključno vlogo pa igra programska oprema. Kornhed pojasnjuje, da je Einride pravzaprav softversko podjetje, ki je razvilo edinstveno platformo za samovozeča vozila. 

Kupcem ponujajo transportno storitev po modelu TaaS (Transport as a Service), kar pomeni, da stranka ne more kupiti njihovih izdelkov, lahko pa sklene pogodbo in si s plačilom mesečne naročnine zagotavlja storitev. Plača torej prevoz blaga, inovativni poslovni model pa sovpada s posebnimi značilnostmi avtonomne in električne vožnje, piše Forbes. "Tako avtonomna kot električna vožnja zahtevata natančno in sistematično načrtovanje," razlaga Kornhed in dodaja, da je to najlažje doseči na ravni voznega parka, tako zagotavljajo učinkovito in varno načrtovanje, ki najbolje izkoristi doseg vozil v kombinaciji z možnostmi polnjenja. Učinkovitejše načrtovanje poti pa za njihove kupce pomeni finančni prihranek, za družbo pa zmanjšanje škodljivih emisij izpušnih plinov, so prepričani. 

Einride

Prav klimatske spremembe so tiste, ki so Korneheda prepričale, da se je pridružil startupu. "Cestni tovorni promet povzroča 7 odstotkov svetovnih emisij toplogrednih plinov. Količina odpremljenega blaga pa vsako leto raste za 3 do 4 odstotke," navaja. Pri Einride so izračunali, da bi lahko flota avtonomnih električnih tovornjakov zmanjšala emisije CO2 za 90 odstotkov. Ob tem bi se obratovalni stroški znižali za 60 odstotkov, obljubljajo pa tudi znatno povečanje varnosti na cestah. 

Podjetje želi dokazati, da je transformacija k električnim avtonomnim tovornim prevozom na dosegu. Izpostavljajo, da je tehnologija pripravljena, zakonske omejitve oziroma pravne ovire pa je mogoče premagati, so prepričani. Trenutno imajo sicer zelo omejeno dovoljenje za vožnjo po javnih cestah, ki jim omogoča testiranje na majhnem odseku javne ceste na Švedskem. Pridobili so ga že leta 2018. A to omejitev vidijo kot začetek in dokaz, da je tudi v Evropi mogoče premagati ta izziv.

Einride

Največji svetovni proizvajalec ležajev SKF je z Einride sklenil partnerstvo za prevoz blaga med njihovimi proizvodnimi obrati v Gothenburgu. Avtonomna vožnja za SKF sicer ni nič novega, saj samovozeče tovornjake, tako imenovane AGV-je, uporabljajo tudi znotraj skladišč in v notranjosti svojih tovarn. Zanima pa jih tudi razvoj na področju avtonomnega nakladanja in razkladanja tovornih vozil. 

Za upravljanje vozil brez voznika na javnih cestah je potrebno posebno dovoljenje švedske prometne agencije, za katero nameravata podjetji zaprositi skupaj, so zapisali pri Einride. Pri SKF pa želijo "biti proaktivni in preizkusiti tehnologijo, ki nam daje nove priložnosti za ustvarjanje učinkovitih in trajnostnih logističnih tokov," je povedal Måns Isacsson, vodja SKF-jeve logistike na Švedskem.

Einride
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta