(FOTO) Kitajski ljudski kongres Xi Jinpingu pričakovano podelil tretji mandat na čelu države

STA, Gr.G.
10.03.2023 08:02

Potrditev za tretji mandat predsednika je bila pričakovana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Kitajski ljudski kongres je danes na zasedanju Xi Jinpingu pričakovano podelil tretji mandat na položaju predsednika države. Nekaj manj kot 3000 delegatov je 69-letnega najvplivnejšega kitajskega politika zadnjih generacij potrdilo soglasno. Imenovanje sledi obdobju utrjevanja moči Xija, ki mu je centralni komite kitajske komunistične partije že oktobra lani zaupal nov mandat generalnega sekretarja in poveljnika kitajskih oboroženih sil.

EPA

Potrditev za tretji mandat predsednika je bila pričakovana. V naslednjih dneh sledijo še imenovanja novega premierja in več ministrov. Pri vseh naj bi šlo za Xiju zveste kadre, vključno z nekdanjim šanghajskim partijskim šefom Li Qiangom, ki naj bi zasedel premierski položaj.

Vse od Mao Zedonga so sicer kitajski voditelji lahko služili le dva mandata. Xi je to omejitev odpravil leta 2018 in si s tem odprl pot do nadaljnjega upravljanja države.

Reuters

Po današnjem glasovanju, na katerem ga je podprlo vseh 2952 delegatov, je Xi že prisegel na položaj in pri tem obljubil, da bo "gradil uspešno, močno, demokratično, civilizirano, harmonično in veliko moderno socialistično državo", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta