(FOTO) Nancy Pelosi pripotovala na Tajvan, njen let rušil rekorde na strani za spremljanje letalskega prometa

Va, STA
02.08.2022 16:50

"Obisk naše delegacije potrjuje ameriško neomajno podporo tajvanski demokraciji," je izjavila predsednica predstavniškega doma kongresa. "Izjemno nevarna poteza," pa se je odzvala Kitajska. Sledijo vojaške vaje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nancy Pelosi je na letališču pričakal tajvanski zunanji minister Joseph Wu. 
EPA

Letalo ameriških zračnih sil, s katerim naj bi po predvidevanjih na Tajvan letela predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi, se je, sodeč po internetni strani za spremljanje letalskega prometa Flightradar24, kjer je bilo vojaško letalo SPAR19 deležno velike pozornosti, iz Malezije usmerilo najprej proti Filipinom, nato pa obrnilo v smeri Tajvana, kamor naj bi priletelo okoli 17. ure po našem času, kar se je tudi zgodilo. Obenem so kitajski državni mediji objavili, da nad Tajvansko ožino letijo njihova vojaška letala, kar pa je tajvansko obrambno ministrstvo pozneje označilo za lažne novice. Let Pelosijeve je prek Flightradar24 spremljalo več kot 708 tisoč ljudi in je s tem postal najbolj spremljan let kadarkoli, odkar ta internetna stran obstaja. Nekaj časa danes zaradi navala uporabnikov tudi ni bila dosegljiva.

EPA
Delegacija ameriškega kongresa poo prihodu na Tajvan. 
EPA

Pelosijevo in njeno delegacijo je na letališču pozdravil tajvanski zunanji minister Joseph Wu. "Obisk naše delegacije potrjuje ameriško neomajno podporo tajvanski demokraciji," je takoj po prihodu izjavila Pelosijeva.

Delegacija ameriškega kongrsa na letališču v Tajpeju. 
EPA

V sredo naj bi se v Tajpeju srečala s tajvansko predsednico Tsai Ingwen. Reuters medtem poroča, da so hekerji napadli uradne strani tajvanskega predsedniškega urada.

V odgovor na obisk Pelosijeve je Kitajska napovedala "usmerjene vojaške ukrepe", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Washington da "nenehno izkrivlja, zamegljuje in spodkopava načelo ene Kitajske" ter spodbuja tajvanske separatistične težnje, je sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo. "Te poteze so kot igra z ognjem izjemno nevarne," tako Peking, ki bo v morju okoli Tajvana začel večdnevne vojaške vaje. Manevri so "resno svarilo pred nedavno eskalacijo, ki so jo povzročili negativni ukrepi ZDA glede tajvanskega vprašanja, in resno opozorilo tistim, ki si želijo odcepitve", je povedal tiskovni predstavnik kitajskega obrambnega ministrstva. Dodal je, da je cilj preprečiti "vmešavanje tujih sil in separatistične poskuse" na Tajvanu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nancy Pelosi je še med potjo na Tajvan na twitterju zatrdila, da gre za še enega od številnih obiskov kongresnih delegacij in da nikakor ni v nasprotju z dolgoletno politiko ZDA.

Obisk visoke ameriške političarke je zaostril odnose med ZDA in Kitajsko. Kitajska stran je v ponedeljek zagrozila, da ne bo mirno gledala, če se bo obisk Pelosijeve, ki je sredi azijske turneje, v resnici zgodil. Nato pa so kitajska vojaška letala krožila nad Tajvansko ožino. Kitajska Tajvan obravnava kot del svojega ozemlja, Združenim državam Amerike pa so danes znova sporočili, da bodo "nosile odgovornost in plačale ceno za spodkopavanje kitajskih suverenih varnostnih interesov".

V glavnem mestu Tajvana se vrstijo protiameriške demonstracije, protestniki so prišli tudi pred hotel, v katerem naj bi Nancy Pelosi prenočevala.    
Reuters

Tajpej danes.
Reuters

Svetovalec za nacionalno varnost v Beli hiši John Kirby je v ponedeljek predstavnikom medijev dejal, da ne vidi razloga, zakaj bi Peking iz obiska, ki je skladen z dolgotrajno ameriško zunanjo politiko, ustvaril krizo. Četudi naj bi administracija predsednika Joeja Bidna nasprotovala obisku Pelosijeve, je Kirby poudaril, da ima demokratska političarka pravico do tega.

Sklicujoč se na obveščevalne vire je Kirby sporočil, da ne verjamejo v neposredni napad na vojaško letalo, ki prevaža Pelosijevo, a dodal, da Kitajska pripravlja vojaški odgovor v obliki izstrelitev raket v Tajvansko ožino ali večjega vdora v tajvanski zračni prostor.

V svojem dolgem političnem življenju se je Nancy Pelosi vzpostavila kot glavni kritični glas na račun kitajskega vodstva in kršenja človekovih pravic na Kitajskem, poudarja BBC.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta