(FOTO) Napetost raste, zaskrbljeni Kijevčani prišli na ulice. MZZ slovenskim državljanom: Brez odlašanja zapustite Ukrajino!

Va, STA
12.02.2022 11:09

Američani svarijo, da bo Rusija začela vojno. "Zaenkrat smo videli od Moskve le stopnjevanje razmer. Smo v ključnem trenutku. Pripravljeni smo na vse, kar se bo zgodilo," je izjavil ameriški državni sekretar Antony Blinken. V telefonskem pogovoru je ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu v soboto dejal, da diplomatska pot k preprečitvi konflikta v Ukrajini ostaja odprta, vendar mora Moskva zmanjšati pritisk in "začeti pogovore v dobri veri". Lavrov je svarila ZDA o skorajšnji ruski invaziji označil za propagando.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marš za Ukrajino
EPA

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sobotnem telefonskem pogovoru s francoskim kolegom Emmanuelom Macronom obtožbe proti Rusiji o načrtovanju skorajšnje invazije na Ukrajino označil za "provokativno špekulacijo", so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Kremlja.

Putin in Macron "sta razpravljala o razmerah v zvezi s provokativnimi špekulacijami o domnevni ruski invaziji na Ukrajino, ki jih spremljajo obsežne dobave sodobne oborožitve v to državo", je zapisano v sporočilu za javnost.

Kremelj tudi meni, da te obtožbe in ta vojaška sredstva ustvarjajo "predpogoje za morebitna agresivna dejanja ukrajinskih sil v Donbasu", regiji na vzhodu Ukrajine, kjer Rusija že osem let podpira oborožene separatiste, poroča AFP.

Macron je Putina opozoril, da iskren dialog ni združljiv s stopnjevanjem napetosti, poroča AFP.

Oglasil se je tudi slovenski premier

Slovenija z zaskrbljenostjo spremlja koncentracijo ruskih enot na mejah Ukrajine, je na twitterju zapisal predsednik vlade Janez Janša. Po telefonu je govoril z ukrajinskim premierjem Denisom Šmigalom in mu "izrazil podporo ozemeljski celovitosti Ukrajine in pravici vsake države, da izbira svoje zavezništvo".

Janša je na twitterju še zapisal, da sta se s Šmigalom dogovorila za njegov obisk v Ukrajini do konca tega meseca. "S podporo Ukrajini EU in Nato ščitita ne le prijateljsko državo, ampak same temelje, na katerih sta zgrajeni obe zavezništvi," je dodal. "Že sama grožnja uporabe sile s strani Kremlja povzroča veliko gospodarsko škodo Ukrajini in širše, zato je potrebna takojšnja deeskalacija," je zapisal slovenski premier.

V Moskvi pravijo, da je v Beli hiši histerija 

Rusija je v Črnem morju začela nove obsežne pomorske vojaške manevre. Predtem je tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je v petek zvečer obsodila napovedi Washingtona, da bi se lahko začela ruska invazija na Ukrajino. "Histerija Bele hiše je bolj zgovorna kot kdajkoli prej. Anglosaksonci potrebujejo vojno. Za vsako ceno. Provokacije, dezinformacije in grožnje so najprimernejša metoda reševanja lastnih težav," je sporočila na Telegramu.

EPA

ZDA so v petek opozorile, da bi Rusija lahko v nekaj dneh napadla Ukrajino, Washington pa je pozval ameriške državljane, naj takoj zapustijo Ukrajino. Invazija bi se lahko začela z bombardiranjem iz zraka, ki bi otežilo odhode in ogrozilo civiliste, je v petek sporočila Bela hiša.

V Kijevu pripravljeni na vse

Župan Kijeva Vitalij Kličko je izdal navodila za evakuacijski načrt za Kijev, da v primeru izrednega stanja zaščitijo kritične infrastrukturne objekte. Ob tem je povedal, da so napori Ukrajine sicer usmerjeni k "preprečitvi možnih provokacij in odvrnitvi vojaškega napada". Pripravljajo dodatne zaloge električne energije in rezerv goriva za deset dni. Pripravljen je tudi načrt za evakuacijo prebivalcev. Medtem so Kijevčani v soboto popoldne množično zasedli mesto na pohodu za mir.  

EPA

"Trenutno je izjemno pomembno, da ostanemo mirni, da se utrdimo znotraj države, da se izogibamo dejanjem, ki destabilizirajo položaj ali sejejo paniko," je sporočilo ukrajinsko zunanje ministrstvo. "Oborožene sile Ukrajine stalno spremljajo razmere in so pripravljene ustaviti vsak vdor v njeno ozemeljsko celovitost in suverenost. Ukrajinski diplomati so v stalnem stiku s ključnimi partnerji in sprejemajo informacije, ki so potrebne za pripravo na pravočasen odgovor." 

Sporočilo je ministrstvo objavilo, potem ko so ZDA in vrsta evropskih držav pozvale svoje državljane k umiku iz Ukrajine zaradi domnevno naraščajoče nevarnosti ruske invazije na Ukrajino.

Nekateri ameriški mediji namigujejo, da bi se ruska invazija na Ukrajino lahko začela kmalu po pogovoru nemškega kanclerja Olafa Scholza z Vladimirjem Putinom v torek v Moskvi, navaja AFP.

EPA

Rusija je ob meji z Ukrajino namestila že več kot 100.000 svojih vojakov, vendar oblasti v Moskvi načrtovanje invazije na Ukrajino zanikajo.

"Več kot 30 ladij črnomorske flote je izplulo iz Sevastopola in Novorosijska v skladu z načrtom vaj," so ob začetku novih vojaških vaj v Črnem morju davi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili z ruskega obrambnega ministrstva. "Namen vaje je obramba morske obale polotoka Krim, oporišč sil črnomorske flote, pa tudi objektov gospodarskega sektorja države (...) pred morebitnimi vojaškimi grožnjami," so sporočili.

Že v četrtek je Rusija začela velike skupne vojaške vaje z Belorusijo, ki bodo trajale do 20. februarja in na katerih naj bi sodelovalo kar 30.000 ruskih vojakov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta