(FOTO) Papež ob začetku obiska v Lizboni pozval Evropo k posredovanju za mir v Ukrajini

STA, Gr.G.
02.08.2023 22:14

86-letnega papeža je danes v Lizboni z vojaškimi častmi sprejel predsednik države Marcelo Rebelo de Sousa, kasneje pa se je sestal tudi s premierjem Antoniem Costo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Papež Frančišek je danes začel petdnevni obisk v Lizboni, kjer se udeležuje svetovnega dneva mladih. Najprej je nagovoril visoke uradnike in diplomate, pri čemer je pozval, naj Evropa prevzame vlogo posrednice za mir v Ukrajini. Kasneje je v nagovoru predstavnikom Cerkve dejal, da je "potrebno uslišati žrtve spolnih zlorab duhovnikov". 86-letnega papeža je danes v Lizboni z vojaškimi častmi sprejel predsednik države Marcelo Rebelo de Sousa, kasneje pa se je sestal tudi s premierjem Antoniem Costo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Reuters

V prvem govoru v okviru obiska, ki ga je papež namenil zbranim uradnikom in diplomatom v predsedniški palači Belem, je dejal, da "svet potrebuje Evropo, pravo Evropo v vlogi mostu in posrednice za mir". Ob tem je obsodil odsotnost mirovnega načrta za razrešitev konflikta v Ukrajini in dejal, da se več denarja vlaga v orožje kot v prihodnost otrok. Svetovni dan mladih sicer zajema cel teden verskih, kulturnih in prazničnih dogodkov, ki se vsaki dve ali tri leta odvije v drugem mestu. Letos poteka v času, ko se Cerkev vse pogosteje sooča z obtožbami o spolnih prestopkih duhovnikov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

V tej luči je papež danes poudaril, da je treba uslišati "tesnobni krik" žrtev spolnih zlorab. V nagovoru duhovnikom v samostanu Jeronimos v portugalski prestolnici je dejal, da nekateri na Cerkev "gledajo z razočaranjem in jezo zaradi škandalov, ki so iznakazili njen obraz". Februarja objavljeno poročilo neodvisne komisije je namreč pokazalo, da so duhovniki na Portugalskem od leta 1950 zlorabili najmanj 4815 otrok. Preiskava je pokazala tudi, da je cerkvena hierarhija sistematično poskušala prikriti zlorabe.

Skupina za podporo žrtvam je pred papeževim obiskom v Lizboni postavila tri velike oglasne panoje, na katerih je zapisano: "Katoliška cerkev na Portugalskem je zlorabila več kot 4800 otrok". Po navedbah portugalske škofovske konference in organizacijskega odbora svetovnega dneva mladih se bo papež zasebno srečal z žrtvami zlorab, čeprav to srečanje za zdaj ni vključeno v uradni program.

Reuters

Papež Frančišek je že po svoji izvolitvi leta 2013 škofom po vsem svetu sporočil, da morajo spoštovati politiko "ničelne tolerance" do duhovnikov, ki spolno zlorabljajo otroke. Leto zatem je organiziral tudi vrh o spolnih zlorabah in uvedel več reform, ki vključujejo nove obveznosti poročanja o zlorabah in prikrivanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta