(FOTO) Podnebni aktivisti ovirali promet na dveh večjih nemških letališčih

STA, A.L.
13.07.2023 12:30

Podnebni aktivisti iz skupine Last Generation so danes vdrli na letalske steze letališč v Hamburgu in Düsseldorfu in za več ur ohromili tamkajšnji letalski promet.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Več letov je bilo posledično odpovedanih, v nadaljevanju dneva pa so možne dodatne zamude in odpovedi, opozarjajo na letališčih.

Protest je sovpadel z začetkom poletnih počitnic v Hamburgu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Člani aktivistične skupine so prerezali varnostne ograje in se prilepili na letalske steze, so pojasnili v skupini Last Generation.

Zaradi protesta so imeli številni leti na obeh letališčih zamude. Prihajajoča letala pa so morali preusmeriti na druga letališča.

EPA

V Hamburgu so se leti nadaljevali približno štiri ure po tem, ko so se podnebni aktivisti prvič prebili do območja letalske steze. Po trenutnih informacijah je bilo posledično odpovedanih 17 prihajajočih in 19 odhajajočih letov.

Z letališča v Hamburgu so ob tem sporočili, da bi se lahko zaradi motenj čez dan nadaljevale nadaljnje zamude oziroma odpovedi letov.

V Düsseldorfu je okoli šest aktivistov delovanje letališča oviralo tako, da so se prilepili na taksi stezo, ki vodi do letalskih stez. Podatkov o tem, koliko letov je zaradi tega imelo zamudo oziroma je bilo odpovedanih, še ni, navaja dpa.

"Protestiramo proti pomanjkanju vladnega načrta in kršitvi zakona v podnebni krizi," so prek Twitterja sporočili iz skupine Last Generation. Skupina je v zadnjem času postala znana po protestih njenih članov, ki se pogostokrat prilepijo na ceste in s tem ovirajo promet po nemških mestih.

EPA

Več nemških politikov je bilo kritičnih do današnje akcije članov skupine. "Te nevarne intervencije v prometu se morajo končati. To, kar skupina počne, ni varovanje podnebja, ampak kriminal," je nemški minister za promet Volker Wissing dejal za portal t-online.

"Vsakdo, ki drugim kvari zaslužene in težko pričakovane letne počitnice, prispeva k delitvi naše družbe," je dejal in pozval k strogemu pravnemu ukrepanju proti vpletenim.

Pravosodni minister Marco Buschmann je medtem opozoril, da aktiviste čakajo kazenske ovadbe in morebitne civilne odškodninske tožbe, še navaja dpa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta