(FOTO) Ruske sile napredujejo proti Bahmutu, da bi odrezale Severodoneck. Zelenski: Zakaj še obstajajo skeptiki?

STA, A.L.
10.06.2022 11:16

V Ukrajini se v pokrajini Donbas nadaljujejo intenzivni spopadi, ruskim silam pa je uspelo napredovati proti kraju Bahmut, s ciljem odrezati mesto Severodoneck od oskrbovalnih linij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ukrajinski generalštab je opozoril, da Moskva kopiči sile in se pripravlja na novo ofenzivo v smeri mesta Slovjansk, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Generalštab ukrajinskih oboroženih sil je danes opozoril, da ruske sile napredujejo v smeri Vozdviženka - Roti. Gre za kraja, ki se nahajata le 10 kilometrov jugozahodno od Bahmuta. Od tam pa bi Moskva lahko s težko artilerijo obstreljevala cesto od Bahmuta do Severodonecka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Reuters

Spopadi v Severodonecku in okolici trenutno potekajo brez večjih sprememb, ukrajinske sile pa po besedah predsednika Volodimirja Zelenskega, kljub intenzivnim uličnim bojem, še vedno nadzorujejo del mesta. Hkrati je dejal, da je Kijev v procesu osvobajanja dežele dosegel znaten napredek v Zaprožju in Harkovu.

Severodoneck je eno od zadnjih mest, ki Rusiji preprečuje nadzor nad pokrajino Donbas na vzhodu Ukrajine. Nadzor pokrajine bi Rusiji omogočil vzpostavitev kopenskega mostu do polotoka Krim, ki si ga je Moskva priključila že leta 2014.

Reuters

Prav tako je ukrajinski generalštab opozoril, da Moskva kopiči sile in se pripravlja na novo ofenzivo v smeri mesta Slovjansk.

V zadnjih 24 urah naj bi ukrajinskim silam uspelo odbiti sedem napadov v regijah Doneck in Lugansk ter uničiti več tankov in oklepnih vozil. Prav tako pa so danes ukrajinska letala izvedla vrsto napadov na sovražnikove baze in skladišča vojaške opreme v petih krajih v regiji Herson, je sporočilo obrambno ministrstvo.

Reuters

Ruske oblasti so v okupiranem Hersonu že predlagale izvedbo referenduma o priključitvi k Rusiji. Pred tem pa so napovedale še uvedbo ruske valute, rublja.

Zelenski pozval EU k pospešeni podelitvi statusa kandidatke Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je danes zavzel za pospešen vstop Ukrajine v EU in slednjo pozval, naj ne dovoli, da njegova domovina ostane v "sivi coni" med Rusijo in EU. Voditelji EU naj bi se namreč o podelitvi statusa kandidatke Ukrajini odločili konec junija.

"V prihodnjih tednih bi lahko Evropska unija naredila zgodovinski korak, ki bo dokazal, da besede o pripadnosti ukrajinskega naroda evropski družini niso prazne," je prek video sporočila na mednarodni konferenci o demokraciji v Köbenhavnu dejal ukrajinski predsednik in države EU pozval k odpravi "sive cone", v kateri utegne obstati njegova domovina.

Evropska komisija naj bi svoje mnenje o prošnji Zelenskega podala v prihodnjih dneh, še preden se bodo voditelji EU na vrhu 23. in 24. junija odločili, ali bodo Ukrajini podelili uradni status kandidatke.

Zelenski je govoril preko videopovezave
EPA

"Če ankete kažejo, da 71 odstotkov Evropejcev meni, da je Ukrajina del evropske družine, zakaj potem še vedno obstajajo politični skeptiki, ki nam ne dovolijo vstopa v EU," je še dejal Zelenski in ob tem požel velik aplavz.

Ukrajinski predsednik je na zbrane naslovil tudi vprašanje, zakaj še vedno obstajajo ljudje, ki se pri prekinitvi kakršnihkoli odnosov z Rusijo obotavljajo, ko pa ta država "cinično krši vse bistvene dokumente mednarodnega prava".

Članice EU so sicer glede ukrajinske prošnje za članstvo razdeljene, glede oblikovanja skupnega stališča pa potekajo številni pogovori in razprave. Predvsem vzhodnoevropske države podpirajo članstvo Ukrajine, medtem ko so nekatere druge, denimo Nizozemska in Danska, bolj skeptične in se bojijo, da Ukrajina na članstvo v EU ni pripravljena.

Danes je sicer deset predsednikov zunanjepolitičnih odborov nacionalnih parlamentov, kot tudi predsednik zunanjepolitičnega odbora Evropskega parlamenta, podpisalo poziv k podelitvi statusa kandidatke za članstvo Ukrajini. Slovenije ni med državami podpisnicami, so pa na seznamu Hrvaška, Češka, Belgija, Bolgarija, Estonija, Madžarska, Irska, Litva, Latvija in Poljska.

Če bo Ukrajina dobila status kandidatke, se bo zanjo začel proces pogajanj in uvajanja morebitnih reform, ki lahko traja več let ali celo več desetletij, preden bo postala polnopravna članica EU. Več držav članic je namreč v preteklosti omajalo upanje Kijeva na pospešen proces.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta