(FOTO) Ruski dan zmage v času porazov

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
09.05.2023 20:28

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob dnevu zmage nad nacizmom in fašizmom prav tega znova obtožil Ukrajino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi ob dnevu zmage ob paradi na moskovskem Rdečem trgu ni manjkal zloglasni Z, simbol ruske agresije na Ukrajino.
Epa

Prav nič veličastno in zmagovito ni bila videti parada ob največjem ruskem prazniku, dnevu zmage nad fašizmom. Če so se do leta 2014 in ruske aneksije Krima vabilom iz Moskve odzivali številni zahodni voditelji, leta 2005 denimo tudi tedanji ameriški predsednik George W. Bush in slovenski predsednik Janez Drnovšek, je bilo letos na častni tribuni ob veteranih druge svetovne vojne in generalih ter drugih častnikih, ki vodijo sedanjo vojno v Ukrajini ter seveda ruskem političnem in verskem vrhu videti le voditelje bivših sovjetskih republik, članic sedanje Skupnosti neodvisnih držav. Pa tudi predsedniki Belorusije, Kirgizije, Uzbekistana, Kazahstana, Tadžikistana in Turkmenistana ter premier Armenije so videli precej okrnjen mimohod okoli osem tisoč mladih vojakov in drugih, nekaj lahkih pehotnih vozil, tank T-34 iz druge svetovne vojne ter raketne sisteme Iskander in S-400. Preleta vojaških letal in helikopterjev domnevno zaradi slabega vremena tako kot lani ni bilo, četudi je bilo nebo nad Moskvo jasno in posejano le z nekaj belimi oblački.

Putin: vsega so krivi zahodne elite in globalisti

Zaradi varnostnih razlogov na Rdečem trgu v Moskvi razen vabljenih gostov tudi ni bilo občinstva, tako da je ruski predsednik Vladimir Putin govoril predvsem mladcem v uniformah in publiki pred televizijskimi zasloni. V desetminutnem govoru, kratkem za njegove standarde, ni vidno utrujeni ruski predsednik, ki je na oblasti že 23 let, povedal nič takega, česar doslej ne bi. "Danes je civilizacija ponovno na odločilni prelomnici. Proti naši domovini se je razplamtela vojna," je dejal in uporabil besedo, ki jo le redko izusti v kontekstu sedanjosti: vojna. Zahodne elite in globaliste je obtožil, da provocirajo spopade. In še, da je cilj Zahoda propad Rusije. Poudaril je, da si želi mirno prihodnost, kar pa po njegovem mnenju ovirajo zahodne elite, ki da "sejejo semena sovraštva in rusofobije".

Ponosni elitni padalci. Mnogi od njih bodo verjetno že kmalu na ukrajinski fronti.
Epa

Nagovoril je tudi ruske vojake, ki se borijo v Ukrajini. "Bitke, ki so odločale o usodi naše domovine, so bile vedno svete. Zdaj ni nič pomembnejšega od vašega bojevanja. Od vas je odvisna varnost in prihodnost naše države ter naših ljudi. Vsi tukaj molimo za vas." Ukrajinsko vodstvo je znova primerjal z neonacisti. "Na svetu ni močnejšega cilja, kot je ljubezen do naših oboroženih sil," je še dodal Putin ob koncu govora, ki ga je končal z besedami: "Za Rusijo, za naše oborožene sile." Ni povedal, da ruska vojska v zadnjem letu v Ukrajini doživlja večinoma poraze.

Putin je govoril izbranim gostom in televizijskim gledalcem.
Epa

A pozorni opazovalci so hitro zaznali, da ni bilo tako imenovanega pohoda "nesmrtnega polka", ki običajno poteka po paradi. Na njem ljudje nosijo portrete sorodnikov, ki so se borili proti nacistični Nemčiji. Pohod so sicer prvič organizirali leta 2010. Zdaj naj bi se bile ruske oblasti zbale, da bi svojci nosili fotografije borcev, padlih v Ukrajini.

Starodavni tank T-34. Tudi ta bo morda še kdaj na fronti.
Epa

V Kijevu sirene in Ursula von der Leyen

Že zgodaj zjutraj je sicer ruska vojska praznovala dan zmage na svoj način, in sicer tako, da je izstrelila 25 raket proti ukrajinskim ciljem, največ proti Kijevu, a naj bi jih bila vse razen dveh predčasno sklatila z neba ukrajinska protizračna obramba. V Kijev je z vlakom pripotovala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Sprejela sta jo predsednik Volodimir Zelenski in premier Denis Šmihal. Zelenski je na skupni tiskovni konferenci izrazil razočaranje nad protekcionističnimi ukrepi, ki so jih v zvezi z žitom iz Ukrajine uvedle njene sosede. "Kakršnekoli omejitve našega izvoza so povsem nesprejemljive," je poudaril. Pričakuje, da se bo EU pri iskanju rešitev posvetovala s Kijevom in da bodo ukrepi držav članic čim prej odpravljeni. Ursula von der Leyen je napovedala oblikovanje skupne platforme za usklajevanje vseh deležnikov. S tem želi EU zagotoviti, da bodo solidarnostni pasovi, ki so namenjeni olajšanju trgovine z Ukrajino, znova v celoti delovali, je povedala. "Trenutno je glavna prednostna naloga, da tranzit žita iz Ukrajine proti Evropski uniji teče gladko in s čim nižjimi stroški," je poudarila.

Tudi predsednica Ursula von der Leyen je v Kijevu videla ruske tanke. Uničene.
Epa

Poljska, Madžarska, Slovaška, Bolgarija in Romunija so se v zadnjih mesecih zaradi prevelikih količin uvoza ukrajinskega žita, za katero je EU junija lani odpravila carine, znašle v težavah. Zato so večinoma prepovedale njegov uvoz. Evropska komisija je v začetku meseca že omejila uvoz štirih kmetijskih proizvodov iz Ukrajine v teh pet članic, ki naj bi v zameno odpravile enostranske ukrepe.

Predsednica Evropske komisije je predstavila tudi predlog enajstega svežnja sankcij proti Rusiji. Ta je namenjen predvsem preprečevanju izogibanja sankcijam, je povedala. EU želi zagotoviti, da izdelki, ki gredo v tretje države prek Rusije, ne bodo več končali v rokah Kremlja. Novi ukrepi bi EU omogočali uvedbo prepovedi izvoza blaga, če bi ugotovili, da blago, ki ga EU izvozi v tretje države, konča v Rusiji, je pojasnila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta