(FOTO) Slovenske nevladne organizacije za spoštovanje humanitarnega prava in človekovih pravic na meji med Poljsko in Belorusijo

STA, A.L.
16.11.2021 15:01

Koordinacija slovenskih nevladnih organizacij za migracije in begunce je slovensko vlado pozvala, naj v vlogi predsedujoče države Evropske unije v luči srečanja zunanjih in obrambnih ministrov držav članic EU začne poglobljeno obravnavo razmer na meji med Poljsko in Belorusijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Nevladne organizacije v pozivu, ki so ga naslovile na obrambnega ministra Mateja Tonina in državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Stanislava Raščana, opozarjajo na nespoštovanje človekovih pravic in človeškega dostojanstva ob vzhodni meji EU ter izražajo globoko zaskrbljenost zaradi preprečevanja dostopa do azila in do mednarodne zaščite migrantov s strani vseh vpletenih držav. Vse države podpisnice ženevske konvencije o beguncih, med katerimi je tudi Belorusija, opozarjajo, da so zavezane k njenemu spoštovanju.

Reuters

Slovensko vlado nevladne organizacije še pozivajo, da zagotovi aktivno podporo držav članic EU za čimprejšnjo humanitarno razrešitev trenutnega stanja ob vzhodni meji EU in se zavzame za upravljanje meja na način, da se spoštujejo človekove pravice in mednarodno pravo. Pri tem bi morala slovenska vlada po mnenju nevladnih organizacij narediti vse, da se v odziv vključijo tudi mednarodne organizacije in specializirane agencije Združenih narodov.

Reuters
Reuters

Beloruske oblasti, države članice Evropske unije in institucije Evropske unije nevladne organizacije dodatno pozivajo, da naredijo vse, kar je v njihovi moči, in migrantom zagotovijo humanitarno pomoč, pri čemer še posebej izpostavljajo nujnost zagotavljanja pomoči, oskrbe in zaščite otrok.

Reuters

Izjavo je podpisalo 17 nevladnih organizacij, med drugimi Amnesty International Slovenije, Slovenska filantropija, Slovenska fundacija za UNICEF, Slovenska karitas ter Zavod Voluntariat.

Reuters

Migranti, ki večinoma prihajajo z Bližnjega vzhoda, že mesece poskušajo prečkati mejo med Belorusijo in Poljsko. Zahodne države beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka obtožujejo hibridne vojne oziroma namernega ustvarjanja migrantske krize na meji z EU. V povračilo na sankcije, ki jih je proti Belorusiji uvedla unija, naj bi namreč pred meseci začel načrtno vzpodbujati in tudi organizirati prihode bližnjevzhodnih migrantov, ki jih nato množično odvažajo do meje s Poljsko, pa tudi Litvo in v manjši meri Latvijo. Razmere na poljsko-beloruski meji so se danes dodatno zaostrile. Poljske oblasti so na nasilje migrantov odgovorile s solzivcem in vodnim topom.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta