(FOTO) Zelenski v uničenem Nikolajevu. Rusija trdi, da je v Ukrajini umrlo 74 hrvaških prostovoljcev, Zagreb začuden

Va, STA, tuje agencije
18.06.2022 14:29

Razmere v Severodonecku so vse slabše. Tarča silovitega obstreljevanja naj bi bilo tudi mesto Lisičansk, ki ga od Severodonecka ločuje reka in je pod ukrajinskim nadzorom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski med sobotnim obiskom Nikolajeva na jugu države. V raketnem napadu ruske vojske na mesto dan prej sta dve osebi umrli, 20 je bilo ranjenih.
Reuters

V vaseh na obrobju mesta Severodoneck na vzhodu Ukrajine se po navedbah ukrajinske strani odvijajo srdite bitke z rusko vojsko. Trenutno po besedah guvernerja regije Lugansk Sergeja Hajdaja najsilovitejše bitke potekajo v bližini Severodonecka, v vaseh Toškivka in Zolote. Rusi ne nadzorujejo niti Severodonecka v celoti, poleg tega pa jim ne uspe preboj v okolici, je zatrdil v zapisu na Telegramu.

Tarča silovitega obstreljevanja naj bi bilo tudi mesto Lisičansk, ki ga od Severodonecka ločuje reka in je pod ukrajinskim nadzorom. "Ne morejo ga nadzorovati in zato ga preprosto obstreljujejo z zračnimi napadi," je sporočil Hajdaj in razmere v mestu opisal kot zelo nevarne.

Lisičansk
Reuters

Britansko obrambno ministrstvo je objavilo, da namerava ruska vojska prodreti globlje v regijo Doneck in Severodoneck obkoliti tudi s severa. V zadnjih 48 urah naj bi s tem namenom med drugim obnovila prizadevanja za napredovanje v prodoru južno od Izjuma.

Razmere v Severodonecku so vse slabše, dostop do čiste vode, hrane, higienskih pripomočkov in elektrike vse težji. Uradni London ob tem opozarja, da so v mestu ujeti civilisti najverjetneje sumničavi do uporabe humanitarnih koridorjev, ki jim jih predlagajo proruski separatisti in Rusija, ki naj bi jih bila v preteklosti že izkoristila za prisilno preselitev prebivalstva. Če pa ujeti ukrajinski civilisti ponudbe, da mesto zapustijo na ta način, ne bodo izkoristili, bi lahko Rusija to uporabila kot izgovor za opustitev razlikovanja med njimi in ukrajinskimi vojaškimi tarčami na tem območju, svari britansko ministrstvo.

Ruska tiskovna agencija RIA medtem poroča, da je zaradi ukrajinskega granatiranja v premogovniku Zasjadko na vzhodu Ukrajine ujetih 77 rudarjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta